VIDEO: Infrastructura de sănătate și educație, prioritare pentru conducerea Primăriei Comunei Pericei

„Dezideratul nostru este că se poate trăi și la sat, nu numai în oraș. Dorim să creăm  toate condițiile pentru o viață sănătoasă  și liniștită. Anul trecut an avut un an destul de încărcat, dar putem spune că înafară de pandemia care ne-a creat greutăți, a fost un an roditor. Sperăm că anul 2021 să fie un an mai bun ca 2020″, ne-a declarat Boncidai Csaba – primarul Comunei Pericei.


Comuna Pericei este condusă din anul 1992 de primarul Boncidai Csaba, unul dintre cei mai implicați și harnici primari sălăjeni. La alegerile locale din 2020, Boncidai Csaba a câștigat al 8-lea mandat, iar împreună cu viceprimarul Jozsa Tibor vor să continue dezvoltarea comunei Pericei pentru ca cetățenii să beneficieze de un nivel de trai ca și la oraș.

În cei 28 ani – 7 mandate de când ocupă scaunul de primar, Boncidai Csaba a reușit să transforme comuna și să aducă investiții importante prin care să crească comfortul cetățenilor și să ofere un nivel de trai decent, asemănător ca în Occident.


Chiar dacă omenirea este afectată de pandemie, la Pericei continuă lucrările de investiții. Am vizitat șantierele de la grădiniță, dispensarul medical, dar și stadiul lucrărilor de la școală. Împreună cu primarul Boncidai Csaba și viceprimarul Jozsa Tibor am verificat stadiul de execuție al proiectelor aflate în derulare, dar am vorbit și despre proiectele de viitor pe care conducerea Primăriei Pericei și le-a propus să le realizeze în mandatul 2020-2024.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru comunitatea din Pericei este reabilitarea, modernizarea și dotarea Dispensarului uman din centrul de comună.

Proiectul este realizat cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltarea etapa 2 și are o valoare totală de 1.200.000 lei (12 miliarde lei vechi). În cadrul proiectul vor fi amenajate atât parterul – unde vor funcționa două cabinete pentru medicină de familie, dar și etajul unde vor fi amenajate mai multe cabinete medicale pentru diverse specialități, iar medici din Cluj și Oradea vor putea veni să consulte periodic pacienți.

Stadiul lucrărilor avansează de la o zi la alta. Muncitorii au finalizat acoperișul clădirii și acum lucrează la interioare la etaj. Astfel că toată iarna muncitorii vor putea lucra fără nicio problemă la reabilitarea pereților, turnarea șapelor, la instalația electrică, instalații sanitare, etc.

„Această clădire necesita o reabilitare demult. În cadrul acestei reabilitări nu dorim să aducem modificări la clădire, ci dorim să dotăm clădirea în așa fel încât să satisfacă necesitățile comunității din Pericei. Vrem să creeăm posibilitatea ca medici de specialitate să se deplaseze la Pericei periodic, ca să scutim oamenii să meargă la Cluj, la Oradea, la Târgu-Mureș pentru a-și căuta sănătatea. E mult mai la îndemâna cetățenilor dacă specialiști din Cluj vor veni periodic la Pericei și vor face consultații în acest dispensar nou. 

Amenajarea clădirii va permite funcționarea a două cabinete de medicină de familie la parter, iar la etaj vor fi amenajate cabinete medicale pentru diferite specialități unde vor consulta medicii care vor veni în acest dispensar”, a declarat primarul Boncidai Csaba. 

Un alt proiect major aflat în derulare în comuna Pericei este reabilitarea, modernizarea și dotarea grădiniței din comună. Grădinița este frecventată de 187 de copii, deci este o investiție foarte importantă pentru viitorul comunității și pentru noua generație din Pericei.

Investiția se ridică la suma de 1.700.000 lei, fonduri obținute prin PNDL 2. Proiectul prevede reabilitarea și dotarea celor 6 clase (grupe), grupuri sociale noi, sală de mese, dormitoare echipate la ultimul detaliu. Stadiul lucrărilor avansează într-un ritm bun. În această perioadă se lucrează la acoperiș, dar și la interioare. Pereții au fost curățați de tencuiala veche, au fost scoase podelele vechi și se pregătește armătura pentru turnarea șapelor.

„Este o clădire veche care sute de ani a găzduit școala și grădinița din Pericei. Această clădire se reabilitează cu fonduri prin PNDL 2. În cadrul acestui proiect se reînoiește întreaga zidărie, pardoseala, sistemul de încălzit și dotarea clădirii. Clădirea își va păstra destinația de grădiniță și pe viitor și aici își vor desfășura activitățile preșcolarii. Clădirea este în amplă renovare. S-a început cu acoperișul și cu lucrările din interior. Constructorul este în termen și în așa fel vom organiza lucrările ca și în timpul iernii să se poată lucra în interior la finisaje și alte lucrări specifice. În această grădiniță vin copii din Pericei, din satul Sici, iar de la anul și copii din Bădăcin pentru că numărul preșcolarilor a scăzut drastic”, a declarat primarul Boncidai Csaba. 

Pentru că grădinița se află în proces amplu de reabilitare, copii au fost mutați în Centrul Afterschool, unde Primăria Pericei a investit din bugetul local suma de 190.000 lei pentru a amenaja și dota întreg subsolul clădirii. Practic la parter și subsol au fost organizate cele 6 grupe de copii și aici se derulează activitățile cu preșcolari. Primăria a investit și într-un parc de joacă în curtea centrului, unde au fost montate aparate de joacă moderne.

„Sperăm ca la începutul lunii februarie să se reia învățământul fizic. Noi suntem pregătiți. Clădirea Afterschool-ului va găzdui grădinița și suntem pregătiți în orice moment să începem cursurile în condiții prielnice și moderne”, spune primarul Boncidai Csaba. 

Comuna Pericei este pregătită să primească elevii înapoi în băncile școlii

O investiție la fel de importantă care se apropie de finalizare este reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Școlii Generale nr. 1 Pericei, unde învață peste 300 de elevi. Investiția este realizată prin Programul Național de Dezvoltare și are o valoare de 2.700.000 lei (27 miliarde lei vechi). Cu banii aceștia practic toată școala va fi ca nouă, interior, exterior, mobilier și dotări de ultimă generație.

Proiectul este finalizat în proporție de 95 %, lucrările fiind finalizate. A rămas de finalizat achiziția de mobilier, echipamente it și materiale didactice.

Sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier nou, table inteligente, echipamente IT, video proiector și laptop pentru fiecare cadru didactic. Școala va avea o bibliotecă, grupuri sociale moderne, laboratoare echipate pentru diferite specialități: chimie, fizică, biologie, informatică. Este amenajat chiar și un depozit pentru materialele didactice, planșe, etc.

În cadrul proiectului au fost schimbate instalația electrică și corpuri de iluminat pe LED, instalația de încălzire care este pe gaz cu centrală termică și calorifere, instalații sanitare, detector de fum, hidranți interior-exterior împotriva incendiului, izolație termică eficientă a clădirii pe exterior, acoperiș nou. Școla are amenajat inclusiv o sală de mese pentru programul guvernamental „O masă caldă în școli”. Constructorul a prevăzut și acces pentru persoanele cu dizabilități, dar a fost amenajat și un grup sanitar adecvat pentru aceste persoane.

„Suntem la Școala Generală nr. 1 Pericei, clădire care se află la finalul reabilitării. Mai trebuie doar să aducem mobilierul și materialele didactice. Am demarat procedura de licitație și sperăm că în cursul lunii ianuarie, început de februarie să finalizăm proiectul în totalitate. Sunt probleme cu achiziția echipamentelor IT și instrumente muzicale, dar vom rezolva și acest aspect. 

Această școală am dori să fie specializată în domeniul artei și a sportului. Copiii care doresc să facă sport avem în curtea școlii o sală modernă de sport. Am extins clădirea, iar cei care doresc să studieze muzica vor fi înființate grupe de muzică. Noi nu mai vrem ca părinții să fie în situația în care să-și trimită copii la Zalău ca să facă sport sau muzică. Noi primăria va trebuie să creeăm această posibilitate la noi în sat și să nu punem copii să facă naveta.

Prin această inițiativă în învățământ, dorim defapt să punem bazele descoperii tinerelor talente al nivel local încă de când copii sunt mici. Nu vrem ca, copii după ce termină o faclutate, să își dea seama că și-o ales greșit cariera. Ne propunem să dirijăm copii de mici spre materiile de care sunt ei interesați”, a declarat primarul Boncidai Csaba. 

Primăria Comunei Pericei mai are începute două proiecte mari. Primul privește asfaltarea a 18 kilometri de străzi și ulițe în toate satele comunei. Proiectul a început în luna noiembrie 2020, dar din cauza condițiilor meteo temperaturi scăzute au fost sistate lucrările până la primăvară.

„După finalizarea acestui proiect comuna Pericei va avea asfaltate străzile și ulițele în proporție de 95%”, spune primarul Boncidai.

Un alt proiect important de infrastructură este cel privind extinderea rețelei de canalizare în valoare de 800.000 lei prin PNDL 2. Stadiul lucrărilor sunt finalizate în proporție de 90%. Practic primăria a extins canalizarea pe o lungime de 1500 metri, în cea mai mare parte în zona industrială a satului Pericei.

Proiecte de investiții depuse spre finanțare la Compania Națională de Investiții București

  1. Reabilitare sediu Primăria Pericei
  2. Construire trotuare
  3. Construire pod peste râul Crasna
  4. Canalizarea apelor pluviale pentru a feri satul Pericei de inundații

Proiecte de investiții pe Fonduri Europene

  1. Obținerea de energie geotermală pentru încălzirea instituțiilor publice și gospodării
  2. Dotarea Primăriei Pericei cu utilaje pentru prevenirea PPA (atomizoare și instalații de dezinfectat)
  3. Dotarea școlii cu tablete pentru elevi, procedura de licitație este aproape finalizată
  4. A fost demarată procedura de licitație pentru reabilitarea clădirii care va găzdui Muzeul Țesăturilor și Pălincii
  5. Dotarea serviciului de îngrijire a persoanelor vârstnice cu obiecte medicale, bunuri, etc. (paturi, saltele. etc.)

Urmăriți reportajul video integral aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *