VIDEO Lucian Bode: „Procesul de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023!”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri, 26 aprilie, într-o declarație de presă la sediul MAI alături de omologul său austriac Gerhard Karner, că România s-a implicat activ pentru combaterea migrației ilegale, lucru invocat de Austria când a respins aderarea României la Schengen, și că ar fi normal ca țara noastră să beneficieze și de drepturile cuvenite, nu doar să își îndeplinească obligațiile.

„L-am asigurat pe domnul ministru că am înțeles foarte bine preocuparea Austriei privind gestionarea migrației ilegale și ne-am implicat farte activ în lupta acestui fenomen, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european”, a afirmat Lucian Bode, aflat lângă Gerhard Karner.

Ministrul român de Interne a continuat: „Însă o spun cât se poate de deschis. Acum, când am depășit emoția momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial și nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”.

Bode a precizat că România își îndeplinește rolul de securizare a frontierelor și, în acest fel, contribuie constant la eforturile de consolidare a securității UE. „Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale UE și indiferent de situație, aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele vorbesc de la sine”, a spus el, după discuțiile cu Karner.

Bode a subliniat că i-a transmis omologului austriac că „procesul de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023”, acesta nefiind doar un deziderat al țării noastre, ci „un drept instituit prin tratatele pentru toate statele membre” ale UE.

Totodată, oficialul român a întărit că România dorește o soluție în acest an, pentru că „România este parte a soluției, nu a problemei”.

Redăm mai jos declarațiile ministrului Lucian Bode:

„Nu e prima întrevedere, nici ultima. Am discutat despre cooperare și coordonare în plan bilateral, al afacerilor interne și despre ADERAREA ROMÂNIEI LA SCHENGEN ÎN CURSUL ACESTUI AN, obiectiv major pentru România.

E interesul nostru comun să discutam constructiv despre ce ne preocupă, să deblocăm situația actuală si sa continuam in spiritul valorilor europene.

L-am asigurat pe domnul ministru ca am inteles preocuparea Austriei pentru gestionarea migratiei ilegale și ne-am implicat la nivel bilateral, cât și european.

Acum, ca am depasit momentul lui 8 decembrie, vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații e esențial. nu e firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin.

Abordăm cu toate seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale UE și indiferent de situație aplicăm aceleași standarde înalte și rezultatele vorbesc de la sine.

Din decembrie 2022 pana acum am pus în mișcare o serie de inițiative la nivel bilateral și european. Amintesc proiectul pilot de la frontiera Romaniei cu Serbia

România s-a alăturat acestui proiect-pilot pentru a da semnal clar pentru gestionarea provocărilor generate de migrație și pentru a arăta că acționăm în spiritul solidarității europene.

Suntem alături de Austria și statele membre afectate de problematica migrației. România joacă rol-cheie în securizarea frontierelor externe ale UE.

I-am transmis ministrului ca procesul de aderare TREBUIE SĂ SE FINALIZEZE ÎN 2023. E un drept instituit prin tratatele pentru toate statele membre. România e parte a soluției, nu a problemei. Am dovedit, progresele au fost vizibile. Austria a avut din nou oportunitatea să se convingă de acest lucru.

Am agreat plan de acțiune pentru prevenirea migrației ilegale. Am semnat trei documente de cooperare. Sperăm să trimită un ofițer de contact la Oradea, alt documente pentru patrule.

Acționăm solidar și responsabil. Am toată încrederea că azi Austria s-a convins că spațiul Schengen va fi mai puternic și rezilient cu România membră.

 

Karner, după discuțiile cu Bode: „Am mare înţelegere pentru aşteptările poporului român pentru Schengen, dar mai este cale lungă”

Ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat miercuri că România a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migraţiei ilegale, însă mai este cale lungă până la o protecţie eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Am mare înţelegere pentru doleanţa domnului ministru şi pentru aşteptările poporului român în ce priveşte următoare etapă de aderare la Spaţiul Schengen, dar încă la momentul de faţă trebuie să gândiţi că inclusiv cetăţenii austrieci au aceeaşi dilemă atunci când sunt supuşi unor controale cu Germania. Am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă şi spunem că încă mai este o cale lungă”, a spus ministrul austriac, într-o conferință de presă cu Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *