VIDEO| PNL Zalău: „Bugetul populist al Primăriei Zalău, praf în ochii cetățenilor!”

Vicepreședintele CJ Sălaj, Claudiu Bârsan – candidatul PNL la funcția de primar al Municipiului Zalău, alături de consilierii locali PNL Mihai Crișan și Gheorghe Bancea, au susținut o conferință de presă la sediul PNL Sălaj, în care au criticat bugetele administrației Ciunt aprobate în ultimii ani. 

„Bugetul populist al Primăriei Zalău, praf în ochii cetățenilor!
Și în 2024, la fel ca în anii precedenți, conducerea Primăriei Zalău ne propune la început de an un buget populist, nerealist, cu obiective pe care nu vor reuși să le îndeplinească. Totul din dorința de a induce în eroare cetățenii, în preajma alegerilor, după cum ne-au obișnuit.
Pe hârtie, deoarece în realitate cifrele demonstrează contrariul, Primăria Zalău se laudă că, în 2024, va aloca dezvoltării un buget de 208 milioane de lei, iar cheltuielilor de funcționare, 180 milioane lei. Au reușit să ajungă la aceste sume prin diverse tertipuri. Au supraevaluat investițiile cu proiecte care nu au nicio șansă să fie finalizate anul acesta, au tăiat din cheltuiele de funcționare la început de an, ca mai apoi, prin rectificări, să aloce banii necesari salariilor, utilităților, salubrizării, și așa mai departe.
Uitându-ne la bugetele Primăriei Zalău din ultimii 8 ani, putem afirma că nici într-un an nu au reușit să cheltuie mai mulți bani cu investițiile, cu dezvoltarea, decât cu funcționarea. În 2023, au alocat inițial dezvoltării suma de 205 milioane lei, tot din dorința de a ne livra cifre populiste. Dar, la sfârșitul lui 2023 abia că au reușit să cheltuie 66 de milioane lei, adică 32% din suma propusă la început de an. Ceea ce înseamnă că, din bugetul total al anului 2023, 74 % din bani s-au dus pe funcționare – salarii, bunuri, servicii, și doar 26 % pe dezvoltare.
În comparație, Consiliul Județean Sălaj a alocat dezvoltării, la început de 2023, suma de 180 de milioane de lei, iar prin efortul conducerii s-au atras fonduri suplimentare și s-a ajuns la o sumă totală investită de 309 milioane de lei, reprezentând o execuție de 170 %, cu 36% cheltuieli de funcționare și 64 % investiții în dezvoltare.
În 2016, la începutul de mandat al primarului actual, în Primăria Zalău erau în jur de 200 de angajați. Acum sunt aproape 300. O creștere impresionantă de 50 % a posturilor. Totuși, cu un număr de angajați mai mult decât dublu în aparatul propriu față de Consiliul Județean, Primăria Zalău de abia reușește să cheltuiască a 6-a parte din sumele investite de administrația condusă de Dinu Iancu-Sălăjanu în drumuri, sănătate, educație, cultură și sport, de exemplu.
Din aceste motive, consilierii locali ai PNL nu vor vota un buget mincinos, nerealist și populist. Considerăm că zălăuanii merită mai mult decât niște lucrări de o calitate îndoielnică și proiecte prost gândite. Merită o dezvoltare sustenabilă, accelerată, după modelul implementat în Cluj-Napoca, Oradea și, venind mai aproape, la Consiliul Județean Sălaj, care, într-un singur an, a investit in dezvoltare o sumă mai mare decât a reușit administrația social-democrată în 16 ani!”
Comunicat de presă emis de PNL Zalău

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *