VIDEO| Protest pe Autostrada Transilvania care va lega Sălajul de Cluj

Potrivit observatornews.ro, zeci de localnici dintr-o comună din Cluj au protestat ieri, nemulţumiţi că autostrada care va lega Clujul de Sălaj va trece pe deasupra cimitirului din localitate. Devierea de câţiva metri a traseului iniţial a fost decisă la cererea constructorului, care s-a confruntat cu alunecări mari de teren. Oamenii din Nădăşelu se tem însă că lucrările le vor distruge mormintele.

Zeci de localnici din Nădășelu au iesit ieri din case pentru a-şi arata dezacordul faţă de decizia CNAIR de a trece cu autostrada peste cimitirul din sat.


(Sursa video: Youtube – Tudor Stirbu)


Localnicii din Nădășelu se tem că lucrările le vor distruge mormintele

Atât constructorul cât şi cei de la CNAIR au transmis că nu e nevoie ca trupurile din cimitir să fie deshumate. Dar oamenii se tem ca lucrările le vor distruge mormintele.

Localnic: Cum îl face peste cimitir, fără să intre în cimitir? Să nu pună piciorul în cimitir? Cum fac viaductul acela? Pun cu elicopterul şefului plăcile de sus? 

Localnică: Chiar acolo îmi este mama, tata, soţul, toţi sunt înmormântaţi, bunicul. Şi nu vreau treaba asta. Nici în mormânt nu îi lasă? 

Localnic: Aici suntem deja în faţa unei probleme de moralitate. Nu mai vorbim despre constituţie şi propritatea garantată şi aşa mai departe. Nu! Aici este o chestiune de moralitate. De biserică, de cimitir şi anumite valori naţionale nu te atingi. 

Oamenii cer să se găsească o altă soluție, astfel încât autostrada să treacă pe traseul inițial. Dar specialiștii spun că nu se poate.

Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura: Ceea ce era proiectat la nivel de studiu de fezabilitate nu a ţinut în teren, mai simplu spus. Aceste dealuri, că sunt două dealuri, nu stau locului. În momentul în care le tai, ele alunecă. 

Lotul de autostradă dintre Nădășelu şi Zimbor, în lungime de 30 de kilometri, ar urma sa fie gata in anul 2024, dar constructorul vrea sa il finalizeze inainte de termen, anul viitor. Costul total se ridica la 1,39 de miliarde de lei.

Sursa foto&text: observatornews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *