Ziua Psihologului 2024

Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine emoțională, psihică și socială. Aceasta este esențială pentru starea de bine generală, la fel de importată ca și sănătatea fizică. Nu există sănătate, fără sănătatea mintală!

Organizația Mondială a Sănătății, descrie sănătatea mintală ca fiind: “O stare de bine, în care fiecare persoană își realizează propriul potențial, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra cu folos și productiv și este capabilă să contribuie la rândul ei, la dezvoltarea comunității din care face parte”.

Deseori, avem tendința să facem referință la sănătatea mintală, doar când nu există o afecțiune psihică, însă sănătatea mintală înseamnă mai mult decât absența tulburărilor mintale sau a dizabilității, înseamnă și să te îngrijești de fericirea ta și starea ta de bine.

Pentru a menține în parametri optimi sănătatea mintală, avem nevoie de lucruri simple cum ar fi: o alimentație echilibrată, sport, plimbări în natură, socializare, evitarea situațiilor conflictuale, stimularea creierului prin activități precum: cititul, scrisul de mână, să ascultăm muzica, dansul etc. In acest fel scadem riscul de a dezvolta unele probleme/ afecțiuni psihice.

Îmbunătățirea sănătății mintale este o necesitate socială și economică, întrucât acest lucru aduce beneficii, atât la nivel individual, cât și la nivelul întregii societăți. Statisticile arată, cum de la an la an, incidența unor afecțiuni psihice este în creștere.

Pe lângă suferința personală a persoanelor afectate și suferința celor din jurul lor, sănătatea mintală precară, are de asemenea consecințe economice pentru societate, precum cheltuielile directe cu asistenta medicală ( consultații, spitalizări, costuri farmaceutice), costuri aferente concediilor medicale, indemnizații de șomaj, absenteismul și scăderea productivității la locul de muncă.

Sănătatea mintală este parte integrantă a sănătății umane și este esențială pentru o societate rezilientă și pentru o economie productivă.

La nivel național, avem nevoie de programe educaționale de prevenție în acest sens, atât în școli, cât și la locul de muncă, pentru combaterea stigmatizării și a discriminării, servicii de îngrijire a sănătatii mintale accesibile si calitative, combaterea singurătății în grupurile vulnerabile (ex. vârstnici), îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă. Astfel vom avea beneficii pentru toate categoriile de vârstă, prin rezultate în materie de educație, oportunități de angajare, o muncă mai productivă, o mai bună integrare și un rol activ în comunitate.

“Orice moment când gândim, orice emoție și orice sentiment sunt o pledoarie pentru viață, sănătate, fericire, bucurie său dimpotrivă, pentru boală și, în final, moarte. “ ( prof. Univ. Dr. Dumitru C. Dulcan).

 

Să rămânem sănătoși!

Psiholog clinician,

Roșu Anamaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *