Consilierul județean Alin Demle anunță pe Facebook că e dispus să găzduiască emigranți din Ucraina

Având în vedere situația alarmată din Ucraina unde Rusia a invadat mai multe orașe și practic cetățenii ucraineni trăiesc un război, social-democratul Alin Demle anunță pe Facebook că este pregătit să ofere cazare, masă și tot ce este necesar unei familii de emigranți ucraineni de 4-5 persoane.

„Până la această oră România nu a făcut nici un anunț prin care să spună în ce fel și cum ajută eventualii emigranți ucrainieni care fug de război… Din informațiile mele deja există cozi la granițele Ucrainei pe sensul de ieșire din țară spre Moldova și România… În acest sens personal mă angajez să găzduiesc o familie de ucrainieni (dacă e posibil dintre cei de origine română) de 4 -5 persoane atât cât e nevoie. Masă, casă, articole de îmbrăcăminte rămân în sarcina mea!!!! Prietenilor mei din Sighetul-Marmației care au cunoștință de eventuali emigranți ucrainieni să mă anunțe și nu voi ezita să ofer gazduire.!!!IDoamne ajută!!”, transmite consilierul județean Alin Demle, secretarul PSD Sălaj. 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că România s-ar fi pregătit să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina și că ar exista un „plan” în toate marile orașe aflate în vecinătatea granițelor. El a spus însă că România nu se aşteaptă la fluxuri majore de refugiaţi din Ucraina, în contextul în care în 2014 cei mai mulţi au mers spre Polonia. În 27 ianuarie, Dîncu spunea că România are gândită o rezervă strategică ce cuprinde un stoc important de locuri în care ar putea să cazeze mii de posibili refugiaţi.

România are dificultăți în a acorda condiții decente de rezidență migranților sau refugiaților și când este pace în regiune, a scris Europa Liberă, notând că 2021 a fost cel mai încărcat an din ultimii 30 de ani în privința solicitărilor de azil pe care statul român le-a primit din partea unor cetățeni străini.

Aproape 10.000 de cereri au fost înregistrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, ceea ce a dus la aglomerarea centrelor existente deja în România pentru cazarea migranților sau a refugiaților.

În România există șase centre pentru refugiați, în București și în județele Timiș, Maramureș, Suceava, Giurgiu și Galați. Acestea au avut un grad de ocupare de peste 70% în 2021, în condițiile în care afluxul de migranți și, implicit, numărul de solicitări de azil a crescut cu peste 50% față de anul 2020 și de aproape patru ori față de anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *