Expoziție „Porțile tradiționale de Lemn din Sălaj” de Asociația ARHAIC

În data de 29 noiembrie a.c., Asociația ARHAIC organizează în cadrul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj (Piața „1 Decembrie 1918”, nr. 12, Sala „Porolissum”), începând cu ora 19:00, o expoziție ce va prezenta rezultatele cercetărilor realizate în decursul anului, în valorificarea acestui tip de patrimoniu rural – atât de bogat în zona Sălajului.

Județul Sălaj, deși unul cele mai puțin întinse județe ale țării, dispune, în aprecierea asociației, de un valoros patrimoniu construit, din păcate prea puțin cercetat. În ultimii ani, bisericile de lemn și casele vechi din Sălaj au fost subiectul mai multor proiecte și inițiative menite să le scoată în evidență importanța, dar atenția nu a fost și asupra celorlalte elemente ce conturează spațiul rural – motiv pentru care asociația a demerat acest demers.

Ca element de noutate, pe lângă documentarea porților din zonele rurale, proiectul Asociației ARHAIC își propune să intre și în zonele istorice ale orașelor pentru a documenta acele porți vechi ce s-au păstrat până astăzi. În orașe, această documentare își găsește sensul cu atât mai mult cu cât evoluția țesutului construit este mai dinamică, iar presiunea asupra acestor porți este chiar mai mare decât în zona rurală. De multe ori, din dorința de a fi în rând cu lumea, sau dintr-o prea puțină înțelegere a valorii lor, proprietarii renunță la porțile vechi, pe care nu mai știu cum să le întrețină sau cum să le aducă la o formă care să-i mulțumească.

Astfel, de la începutul anului, Asociația ARHAIC a demarat un proiect prin documentarea, restaurarea, digitalizarea unor porți cu potențial pe sectorul patrimoniului, iar prin expoziția realizată se dorește împărtășirea rezultatelor obținute.

Pe această cale, dorim să vă lansăm o invitație pentru a participa fizic la expoziție, cu anunțarea intenției participării dumneavoastră până în data de 29 noiembrie 2022.


Asociația ARHAIC este o organizație non-guvernamentală care își propune să acționeze pentru salvgardarea, recuperarea, valorificarea și promovarea patrimoniului construit și natural, urban și rural, și a tuturor componentelor peisajului cultural.

Activitatea asociației vizează în special patrimoniul cultural al județului Sălaj, dar fără a exclude acțiuni și în alte regiuni ale țării. Atenția sa este focusată pe arhitectura tradițională, pe turismul cultural și pe pregătirea resurselor umane în aceste domenii. Totodată, asociația își propune să fie sursă de informații și de recomandări în domeniul politicilor culturale locale și naționale.

Începând din anul 2020, asociația ARHAIC coordonează programul civic național de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanța pentru Monumente în județul Sălaj. În acest context, asociația a organizat și a realizat lucrările de punere în siguranță a unor biserici de lemn aflate în pericol, anume bisericile din Zalnoc, Răstolțu Deșert, Porț, Hida și Bozna, Bocșița. De asemenea, a participat activ la lucrările de punere în siguranță a bisericilor de lemn din Brusturi și Șoimușeni.

Dintre proiectele proprii reținem „Biserici Înlemnite – o cartare fotografică” – proiect realizat cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România sau proiectul incipient „Porți și împrejmuiri tradiționale din Sălaj”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *