Maria de 8 ani, primul copil vaccinat anti-COVID-19 din Sălaj

Maria are opt ani şi a venit, ieri, 28 ianuarie, să-şi facă vaccinul anti-COVID împreună cu tatăl său, chiar dacă acesta are o mica problemă la un picior şi se deplasează mai greu. Maria a fost, de altfel, printre primii copii care au inaugurat unicul centru de vaccinare dedicat lor, amplasat în incinta Cercului Militar Zalău.

Tricoul norocos cu Pokemon şi căldura cu care a fost întâmpinată de medicul pediatru Olimpia Moigrădean au făcut ca emoţiile inerente să fie repede spulberate. După un consult medical şi o îmbrăţişare, Maria a primit curajoasă vaccinul care speră că o va proteja de efectele nedorite ale unei posibile infecţii cu virusul SARS-CoV-2. A ajutat-o, cu siguranţă, şi strângerea de mână a medicului pediatru iar, la final, strădania ei a fost răsplătită cu o diplomă.

“Astăzi am început vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani, cu Pfizer pediatric. Până acum vaccinarea a decurs bine, fără efecte secundare. Aş ruga părinţii să fie curajoşi şi să aducă copiii la vaccin. Problema noastră este acum că avem foarte mulţi copii pozitivi. Eu am infectaţi sugari de patru luni, sugari de două luni şi credeţi-mă că nu dorm noaptea, gândindu-mă ce se întâmplă cu ei. Evoluţia lor e bună, dar avem zilnic peste 100 de copii infectaţi, iar modul cum va evolua un viitor val pandemic nu poate fi anticipat”, susţine medicul Olimpia Moigrădean.

Potrivit acesteia, vaccinul nu te fereşte neapărat de boală, dar reduce semnificativ efectele pe care virusul le are asupra organismului.

“Eu am văzut în ultima perioadă peste 100 de pacienţi pozitivi, care sunt în izolare şi diferenţa este foarte mare între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi. Chiar şi la o doză de vaccin simptomatologia e mai uşoară decât la cei nevaccinaţi, la două doze e şi mai uşoară, iar la trei doze trec prin boală aproape fără să observe”, subliniază medicul pediatru.

Unicul centru de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani funcţionează, începând de vineri, în incinta Cercului Militar Zalău. Programarea copiilor pentru vaccinare se poate realiza fie pe platforma de vaccinare, fie apelând numărul de telefon al centrului de vaccinare (0754083032), de luni până sâmbătă, între orele 8:00-20:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *