Peste 1.100 de copii, 330 de părinți și 30 de educatori din județul Sălaj au participat la programul “Start în educație”

1.173 de copii cu vârste între 3-6 ani,  338 de părinți și 36 de educatori din  60 de comunități defavorizate din județul Sălaj sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom. În timpul acțiunilor desfășurate, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Copiii au primit câte un Ghiozdănel cu viitor – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

„Educația timpurie reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea copiilor, dar din nefericire, o mare parte dintre aceștia se confruntă cu lipsa rechizitelor din cauza situației materiale precare din familie și a nivelului de educație scăzut al părinților. Kitul „Ghiozdănel cu viitor” a acoperit lipsa materialelor de bază necesare desfășurării activităților la grupele din grădinița noastră. Resursele din ghiozdănel sunt foarte potrivite preșcolarilor și o adevărată binecuvântare pentru copiii din comunitățile vulnerabile.”, a declarat Marius Ciure, director la o grădiniță din județul Sălaj.

Părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea, părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

„După finalul cursului am rămas plăcut impresionată de tot ce s-a discutat.Mi-a plăcut mult faptul că s-a vorbit liber, cu exemple de zi cu zi. A fost un curs la care aș participa oricând, chiar dacă știam o parte din informația primită. Mă bucur că am decis să particip și să învăț mai multe despre cum să-mi gestionez propriile emoții în fața copiilor, despre cât de importantă este educația pentru copii și nu în ultimul rând, despre cum să am o relație mai bună și mai armonioasă cu copiii.”, a povestit o mamă din județul Sălaj.

Proiectul asigură accesul la resurse și grădinițelor din comunități dezavantajate și crește competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților. Astfel, 23 grădinițe din județul Sălaj au beneficiat de kit-ul “ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.

Totodată, 36 de cadre didactice din județul Sălaj au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală. Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.

„Pentru mine cursul a reprezentat o experiență autentică de învățare, care a presupus minimum de efort, dar cu rezultate măsurabile în activitatea mea didactică ulterioară, în colaborarea mult mai bună cu părinții preșcolarilor. Nu a fost doar un curs de formare profesională, a fost de fapt o comunitate virtuală, în care a existat un flux de idei creative, o unitate a grupului de cursante și o coordonare exemplară din partea formatorului. Fiecare oră de curs m-a provocat la introspecție, m-a motivat să descopăr noi abordări, m-a determinat să împărtășesc experiențe cu colegele mele de grupă, cu care am și legat prietenii în urma cursului.”, a declarat Ramona Hada, cadru didactic din județul Sălaj.

Start în educațievine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

_______________________________________________

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 1000 de comunități din 41 județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.      

 Lista comunităţi din județul Sălaj participante la programul “Start în educație”, în perioada 01 octombrie 2023 – 30 aprilie 2024:

  1. Hida
  2. Someș Odorhei
  3. Racâş
  4. Şoimuş
  5. Domnim
  6. Chieşd
  7. Sighetu Silvaniei
  8. Lozna
  9. Dobrin
  10. Verveghiu
  11. Doba
  12. Bălan
  13. Chechiş
  14. Gîlgău Almaşului
  15. Chendrea
  16. Gălpîia
  17. Sânmihaiu Almaşului
  18. Bercea
  19. Sântă Măria
  20. Nadiş
  21. Motiş
  22. Crişeni
  23. Gărceiu
  24. Cristur
  25. Horatu Crasnei
  26. Stârciu
  27. Deja
  28. Cuzăplac
  29. Petrindu
  30. Tămaşa
  31. Năpradea
  32. Cheud
  33. Bobota
  34. Aghireş
  35. Meseşenii de Jos
  36. Meseşenii de Sus
  37. Almaşu
  38. Mesteacănu
  39. Băbeni
  40. Ciocmani
  41. Borla
  42. Coşeiu
  43. Archid
  44. Gâlgău
  45. Glod
  46. Fodora
  47. Hereclean
  48. Jibou
  49. Cuceu
  50. Sălăţig
  51. Noţig
  52. Iaz
  53. Ciumărna
  54. Hălmaşd
  55. Cerisa
  56. Derșida
  57. Bălan
  58. Ip
  59. Nușfalău
  60. Sâg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *