Zălăuanul Alin Mastan a preluat preşedinţia EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană)

În anul 2022, România, prin Jandarmeria Română şi Ministerul Afacerilor Externe, va deţine preşedinţia EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană) – cea mai importantă organizaţie a jandarmeriilor europene.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Alin MASTAN, a preluat de la reprezentanții Poloniei preşedinţia Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN) al Forţei de Jandarmerie Europene (EUROGENDFOR), în cadrul unei ceremonii care a avut loc ieri, la Varşovia.

Principalele obiective ale preşedinţiei române vor avea în vedere dezvoltarea parteneriatelor privind implicarea EUROGENDFOR în misiunile de securitate ale UE și NATO, precum și semnarea unui document de cooperare între EUROGENDFOR şi Arma Carabinierilor din Republica Moldova.

Debutul preşedinţiei române a fost marcat de preluarea Drapelului EUROGENDFOR, simbolul acestei organizaţii, sub deviza “Lex Paciferat” (”Legea va aduce pacea”).

Pe perioada deținerii de către România a președinției CIMIN a EUROGENDFOR, la nivelul Jandarmeriei Române vor fi gestionate toate aspectele specifice de reprezentare şi secretariat ale organizației în relația cu partenerii externi, precum și cu statele care compun EUROGENDFOR.

Informaţii suplimentare:

Comitetul Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europene reunește 20 de reprezentanți ai forțelor de tip jandarmerie sau poliție cu statut militar, ministerelor de externe și de apărare din cele 9 țări din compunerea EUROGENDFOR, la care se adaugă invitați ai organismelor internaționale cu care această instituție desfășoară activități comune (UE, ONU, NATO, OSCE), precum și reprezentanți ai Comandamentului Permanent al EUROGENDFOR de la Vicenza, Italia.

România a aderat la Tratatul dintre Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Portugheză privind crearea Forţei de Jandarmerie Europeană, EUROGENDFOR, semnat la Velsen la 18 octombrie 2007, prin Legea nr. 148/2014 şi este membru cu drepturi depline în cadrul organizaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.