Zalăul se dezvoltă spectaculos în zona cuprinsă între Astralis și mall-ul Value Center – proiectul urbanistic este deja conturat

Investițiile uriașe pe care și le propune dezvoltatorul Petron Energy sunt pentru un nou și întins centru comercial, în imediata vecinătate a mall-ului Value Center, un cartier de locuințe cu aproximativ 1.000 de apartamente, hotel, centru SPA, hotel, KFC Drive, amenajări pentru sport și agrement. Primăria Zalău este preocupată ca orașul să se aleagă cu lucrări corespunzătoare din punct de vedere urbanistic și de calitate, orașul să câștige sub toate aspectele.

Zalăul va avea parte de o transformare uriașă în perioada imediat următoare. Suprafața de peste 12 hectare pe care a fost odată ca niciodată IAIFO, sau Armătura, cum îi spun zălăuanii, este o zonă cu un potential uriaș, având în vedere poziționarea, deschiderea mare la bulevard, și va fi în scurt timp valorificată pe măsură.

Armătura nu mai este, s-a împuținat în timp văzând cu ochii și în final s-a închis. A fost o mare întreprindere industrială pe care zălăuanii o regretă, pentru că asigura pe vremuri mii de locuri de muncă. Dar vremurile s-au schimbat, business-urile sunt altele, terenul trebuie valorificat, viața merge înainte. 

Investitorul Petron Energy care a achiziționat terenul fostei Armătura și-a făcut de ceva vreme cunoscute intențiile pentru viitor, iar Primăria Zalău are marea responsabilitate de a se asigura că investiția propusă este corespunzătoare din punct de vedere urbanistic și din punct de vedere al utilității pentru zălăuani. 

S-a implicat pentru asta foarte mult viceprimarul Teodor Bălăjel, care are deja faimă că se luptă pe toate fronturile din oraș ca Zalăul să se dezvolte frumos și cu perspectivă pentru viitor, că nu se face nimic haotic, că orașul se va alege cu un plus de confort, un plus estetic și un plus din punct de vedere practic. Că se va alege și cu multe alte locuri de muncă. Cu atât mai mult cu cât Teodor Bălăjel știe foarte bine care sunt sentimentele zălăuanilor față de prăbușirea Armăturii, un fenomen al pieței, așa cum a fost ea în anii tulburi de după 1989, care nu are nimic de-a face cu administrarea orașului.

După analiza propunerilor pentru investiții, după vizite în teren, după discuții și negocieri cu investitorul, Primăria tocmai a anunțat finalizarea propunerilor preliminare pentru Planul Urbanistic Zonal al celor 12,2 hectare, care devin zonă mixtă – rezidențială, comercială și pentru servicii. 

Detalii despre ce se construiește și, mai ales, în ce condiții, oferite de viceprimarul Teodor Bălăjel 

Din detaliile pe care viceprimarul Teodor Bălăjel ni le-a oferit la solicitarea noastră aflăm că în imediata vecinătate a mall-ului Value Center se va amenaja un nou și întins centru comercial. Acesta va fi despărțit de Value Center de un drum pe care mașinile pentru aprovizionarea magazinelor vor putea ajunge în spate. În cealaltă parte, începând de lângă Pensiunea Ramona, de la bulevard în profunzime, va fi un nou cartier de locuințe, cu aproximativ 1.000 de apartamente, unde se va intra și de pe strada Fabricii. Iar între această zonă rezidențială și noul Shopping Center va fi și un hotel, un centru SPA, la bulevard, undeva peste drum de noul McDonald’s va fi un KFC Drive, dar vor fi și amenajări pentru sport și agrement.

Viceprimarul Teodor Bălăjel subliniază însă că a mobilizat serviciile tehnice ale Primăriei Zalău, au fost împreună în teren, în prezența reprezentanților investitorului, căruia i-au cerut să-și mai revizuiască planurile acolo unde acestea nu cadrează cu o dezvoltare armonioasă. Bălăjel a coordonat o analiză în detaliu a proiectului și, ca să ne exemplifice, ne spune că investitorului i s-a cerut de pildă să respecte o distanță corectă de retragere a construcțiilor față de bulevard. Altfel s-ar fi creat senzația de înghesuit, sufocant. O altă problemă a fost legată de înălțimea clădirilor și s-a cerut ca acestea să fie crescătoare de la bulevard în profunzime. S-a ajuns la o înțelegere cu dezvoltatorul, iar viceprimarul spune clar că ceea ce s-a stabilit trebuie trecut și în documentația de urbanism. 

Transformarea Zalăului într-un oraș cu ținută

Ca o concluzie, Zalăul are mult de câștigat în ce privește dezvoltarea. Zona cuprinsă între Value Center și Dedeman – Sala Sporturilor se va transforma nemaipomenit și se va consacra puternic ca un centru comercial de mari dimensiuni. Primăria a făcut deja amenajări importante în zona Dedeman, unde, între acesta și fântâna de la Astralis va fi gata în curând și noul spațiu de agrement, cu teren de fotbal, finanțat cu bani europeni. Cu modernizările ce urmează în zona centrului vechi, care se va consacra ca centru istoric, cu amenajarea străzii Unirii ca stradă pietonală, cu redefinirea arhitecturală a zonei Scala, cu statuia lui Mihai Viteazu, cu lucrările de modernizare și extindere, Zalăul va avea în următorii ani parte de o transformare uriașă în bine. Cine are poze cu orașul dinainte de 2016 va putea constata ușor că Zalăul este altul, cu altă ținută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *