5 ani de la #Colectiv – 30 octombrie decretată Ziua Pacientului Ars

Se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv. Gândurile noastre de astăzi se îndreaptă către familiile victimelor și către persoanele care au suferit în incendiul de la Colectiv.

În această zi e necesar să facem un bilanț. Nici la cinci ani distanță nu avem o decizie definitivă a justiției în cazul Colectiv. Dar mai ales vedem că politicienii vechii clase politice, din nepăsarea cărora s-a petrecut incendiul, sfidează memoria colectivă prin candidaturi la alegerile locale.

Sistemul sanitar a fost prins nepregătit atunci și, din nefericire, nu s-a schimbat mai nimic nici până în prezent. În continuare lipsește un spital de mari arși funcțional în Capitală. Acum avem în Iași o secție renovată, dar nu are toate dotările necesare pentru a face față unei tragedii. Ne exprimăm speranța că, odată ce actuala administrație a Capitalei își va intra în drepturi, construcția unui spital va ocupa un loc fruntaș pe lista priorităților.

O altă problemă care trebuie rezolvată este cea a infecțiilor nosocomiale care, din păcate, iau vieți. Vedem asta și acum, în plină criză sanitară provocată de COVID-19. Parlamentarii USR din Comisia de Sănătate au depus un proiect de lege pentru prevenirea, tratamentul și raportarea infecțiilor intraspitalicești, dar zace în Parlament.

În viitoarea guvernare, USR PLUS, dezvoltarea sistemului sanitar este prioritatea noastră, vom aloca un fond de un miliard de euro pentru infrastructură modernă, dar și soluții pentru creșterea calității actului medical astfel încât siguranța pacientului să fie pe primul loc.

Doar prin însănătoșirea sistemului medical și ale instituțiilor statului vom evita ca tragediile precum cea din urmă cu cinci ani să mai aibă loc.

Un număr restrâns de membri ai Alianței USR PLUS Sălaj vor aprinde, în această seară, pe Platoul de Marmură Zalău, câte o lumânare în memoria celor 65 de victime de la ”Colectiv”.

Sursa Alianța USR-PLUS Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *