Acțiune a polițiștilor de ordine publică pentru prevenire și combaterea delictelor silvice

În perioada 14 – 15 decembrie a.c., poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier – Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au acționat în piețe și pe principalele artere ale drumurilor publice din județul Sălaj, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, precum și a combaterii transportului și comercializării brazilor de Crăciun.

Activitățile polițiștilor au vizat controlul circulației materialului lemnos, stabilirea respectării prevederile legale în vigoare și verificarea legalității documentelor de proveniență și însoțire a materialului lemnos și a pomilor de Crăciun.

În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate 22 de controale, din care 18 privind legalitatea transportatorilor de material lemnos și au fost verificate 4 societăți comerciale, din care două depozite de material lemnos.

Astfel, în urma neregulilor constatate au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale potrivit prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu amenzi în valoare totală de 15.000 de lei.

Totodată, au fost confiscați faptic/valoric 316,15 metri cubi de material lemnos de diferite specii, în valoare totală de 54.514 lei.

Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației din domeniul silvic, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii fac următoarele precizări:

– Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic.

– Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comerțul cu pomi de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010, iar complementar se dispune confiscarea pomilor de Crăciun.

Activităţile continuă și în perioada următoare, sens în care se acţionează atât pe căile rutiere, prin instituirea de filtre, în vederea verificării legalităţii transporturilor de pomi de Crăciun, cât şi în fondul forestier şi în locurile de comercializare a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *