ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR DE LA PROTECȚIA ANIMALELOR

Săptămâna trecută, 26 septembrie-2 octombrie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Sălaj au desfășurat mai multe acțiuni având ca scop respectarea legislației în domeniu de către proprietarii sau deținătorii de animale.

La data de 29 septembrie a.c., polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, în cursul aceleiași zile, o persoană necunoscută a abandonat un câine pe o stradă, din orașul Jibou.

În urma verificărilor întreprinse de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, s-a stabilit faptul că, un bărbat, de 38 de ani, din comuna Mirșid, a transportat câinele cu un autoturism și l-a abandonat pe o stradă, lăsându-l fără hrană și adăpost și fiind expus pericolului de a fi accidentat de autovehicule.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar câinele a fost lăsat în grija unei persoane care și-a luat angajamentul că îl va îngriji până în momentul în care acesta va fi adoptat.

Reamintim faptul că, potrivit art.6 alin.2 lit.f) din Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor, abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului constituie cruzime față de animale și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 lei.

La data de 1 octombrie a.c., polițiștii biroului au acționat împreună cu cei ai Secției 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului și un echipaj de jandarmi, în zona de competență a secției.

În cadrul activităților au fost ridicați doi cai pentru care au fost emise ordine de plasare în adăpost, întrucât se aflau într-o situație de pericol, fiind identificați pe drumurile publice din comuna Fildu de Jos.

De asemenea, o acțiune cu efective mărite s-a desfășurat la data 3 octombrie, în comuna Dragu, unde au fost cooptați polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Hida, jandarmi și specialiști din cadrul D.S.V.S.A. Sălaj și O.A.R.Z. Sălaj.

Controlul s-a desfășurat la un târg de animale din specia cabaline, organizat ilegal, respectiv fără aprobare sanitar-veterinară.

Efectivele angrenate în activități au aplicat 9 sancțiuni ocntravenționale pentru nerespectarea prevederilor HG. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Sancțiunile aplicate au vizat, în special, încălcarea prevederilor art.3, lit.b din H.G. nr. 984/2005, respectiv „deținerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare”.

Totodată, au fost aplicate sancțiuni și pentru faptul că a fost organizat un târg de animale, fără aprobare sanitar-veterinară.

Valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 7.400 de lei.

Astfel de acțiuni se vor desfășura și în viitor, iar polițiștii atrag atenția proprietarilor de animale asupra obligativității de a asigura îngrijirea și supravegherea corespunzătoare a acestora, astfel încât să nu fie expuse unor situații de pericol, să nu rămână libere și nesupravegheate pe căile de circulație publică, precum și faptul că prejudiciile și distrugerile provocate de animale (inclusiv distrugerile culturilor agricole prin pășunat neautorizat) se suportă de către proprietarul/deținătorul animalului, în conformitate cu dispozițiile Codului civil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *