Crama Carastelec a luat medalia de aur la Londra

Un sortiment de vin spumant produs la Crama de Spumante Carastelec (CSC), în județul Sălaj, a obținut premiul cel mare la o importantă competiție mondială de profil desfășurată în Marea Britanie.

“După titlul de campion național în sticlă standard în 2021, Carassia Rose a fost distins, anul acesta, cu medalie de aur și în sticlă magnum la cea mai prestigioasă competiție internațională dedicată exclusiv vinurilor spumante, The Champagne and Sparkling Wine World Championship (CSWWC).

Carassia Rose Magnum, obținut din vinuri de bază din recolta excepțională a anului 2018, a fost prezentat membrilor echipei de jurați după peste trei ani de maturare în sticlă.

Este prima ediție în care vinului de bază îi este adăugat atât Chardonnay, cât și 10% vin roșu. Juriul a evaluat spumantul ca fiind “un rose profund, somptuos, elegant și proaspăt””, relatează reprezentanții cramei din Sălaj.

La rândul său, Carassia Classic Brut maturat peste doi ani în sticlă, realizat prin asamblarea soiurilor tradiționale – Chardonnay, Pinot Noir și Meunier – a obținut o nouă medalie de argint, cu cel mai bun punctaj de până acum. Cei trei experți au evaluat Carassia Classic ca fiind “un spumant profund, complex, cu un mousse bogat și precis, cu note autolitice pronunțate”.

Primul vintage al cramei medaliat înainte de apariție

“Obținut din vinuri de bază din recolta anului 2018, un an cu totul excepțional, Carassia 773 Vintage, primul spumant vintage al cramei, a câștigat medalie de argint în categoria future release. În aceasta categorie pot fi înscrise doar produse noi, care sunt încă în proces de maturare, sau înainte de lansare.

2018 a fost un an remarcabil din toate punctele de vedere. Era evident că ne va oferi șansa să creăm primul nostru vintage, ediții care se fac doar în ani de recoltă excepționale, în ediții limitate.

Vinul de bază este compus din soiurile Chardonnay și Pinot Noir, completat cu o cantitate mică de Chardonnay maturat în butoaie mari de stejar. Spumantul așteaptă de peste trei ani și jumatate să-și arate potențialul.

Prospețimea, puritatea, cremozitatea și postgustul extrem de persistent au fost calitățile menționate de cei trei experți internaționali din cadrul CSWWC, tocmai acele calități cărora le acordăm o atenție deosebită în toate spumantele noastre”, conform CSC.

Țara Silvaniei, bine reprezentată

“Am fost încântați de calitatea întregii game de vinuri pe care le-am degustat anul acesta. Ceea ce este grozav e că vinurile medaliate vin atât de la cei mai mari producători, cât și de la cei mai mici”, a spus Essi Avellan Master of Wine, cofondator al Campionatului Mondial.

“Dorim să felicităm toți producătorii din regiunea noastră pentru rezultatele obținute. Este o deosebită plăcere pentru noi că a fost acordată o altă medalie de argint unui producător din regiunea noastră.

Bun venit și felicitări Cramei Silvania, din Șimleu Silvaniei, pentru prima sa medalie la CSWWC. Noua medalie este dovada că această zonă, partea de Nord-Vest a Transilvaniei, Regiunea Viticolă Crișana, este un terroir efervescent, locul de proveniență a unor spumante excelente. De asemenea, felicităm Cramele Kreinbacher, Sauska (Ungaria) și Midalidare Estate (Bulgaria) pentru performanța obținută la CSWWC”,  a transmis conducerea CSC.

1.000 de produse în concurs

Carassia Rose Magnum medaliat cu aur, și alte două medalii de argint au fost acordate cupajului Carassia Classic și primei ediții vintage din istoria CSC cel din urmă aflându-se înainte de lansare. La a noua ediție a CSWWC au fost înscrise 1.000 de produse, din 21 de țări, din întreaga lume.

După degustările ”în orb” care au durat 11 zile, juriul compus din trei experți de talie mondială în lumea vinurilor spumante (Tom Stevenson, Essi Avellan MW și George Markus) au selectat 147 de spumante pentru medalia de aur și și 249 pentru cea de argint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *