AJOFM Sălaj implicată în formarea profesională și angajarea în piața muncii

Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit, marţi, şedinţa lunară a Comisiei de Dialog Social Sălaj, cu următoarele teme:
– Informare asupra cursurilor de formare profesională organizate în anul 2022 și rezultatele înregistrate pe piața muncii
– Lista cursurilor de formare profesională planificate pe anul 2023.
Prezentarea temelor a fost făcut de Ioan Mureşan, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj.
Potrivit acestuia, AJOFM Sălaj a organizat în 2022 cursuri de formare profesională astfel:
– 7 cursuri în Zalău: frizer coafor manichiurist pedichiurist, ajutor bucătar, agent de securitate, baby sitter, competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere, inspector referent resurse umane şi femeie de serviciu,
– 5 cursuri în Şimleu Silvaniei: infirmieră, ajutor bucătar, contabil, îngrijitoare bătrâni la domiciu şi agent de securitate,
– 5 cursuri în Jibou: patiser, ajutor bucătar, confecţioner asamblor articole textile, tâmplar manual şi competenţe antreprenoriale.
La momentul actual, din cei 219 şomeri care au urmat un program de formare profesională în cursul anului trecut, 71 au fost angajaţi.
La sfârșitul lunii mai 2023, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Sălaj a fost de 5,10 la sută. Din totalul şomerilor înregistraţi, 685 au fost şomeri indemnizaţi şi 3887 șomeri neindemnizați.
Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Sălaj (44%), şomerii cu nivel de pregătire gimnazial reprezintă 29% din totalul şomerilor înregistraţi, cei cu învâţământ profesional/arte şi meserii – 11%, şomerii cu învâţământ liceal şi postliceal – 13%, iar cei cu studii universitare 3%.
Prin implementarea Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă în primele cinci luni ale anului 2023 au fost încadrate în muncă 1.064 persoane, din care 397 fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *