Asociația Inițiativa pentru Justiție cere lămuriri ministrului Bode și procurorului general al României

Asociația Inițiativa pentru Justiție cere demisia șefului Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin Ranco, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei, dosar în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. O decizie definitivă care se traduce prin faptul că ancheta legată de Revoluție trebuie luată de la capăt.

Asociația cere Ministrului Justiției, în exercitarea prerogativelor legale să demareze procedura de revocare a șefului Secției Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate în cauză.

Totodată Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluției de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare și stabilirea imputabilității acestei soluții.

Iată comunicatul Asociației Inițiativa pentru Justiție:

„Asociația Inițiativa pentru Justiție ia act de decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost respinsă ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, hotărând restituirea dosarului Revoluției la unitatea de parchet, respectiv Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În aceste condiții în care Instanța Supremă a constatat existența unor nulități absolute și a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public demisia șefului Secției Parchetelor Militare, magistrat Pițu Cătălin Ranco. Totodată, raportat la gravitatea momentului, Asociația cere Ministrului Justiției, în exercitarea prerogativelor legale să demareze procedura de revocare a șefului Secției Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.

În același timp, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluției de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare și stabilirea imputabilității acestei soluții.

Este datoria legală și morală a Procurorului General și a Ministrului Justiției să stabilească dacă au existat culpe, neglijențe ori rea-voință în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989.

Totodată, în contextul în care Statul Român se află în pragul plății unor uriașe despăgubiri ca urmare a imposibilității soluționării acestui dosar, așa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră ca absolut esențială stabilirea culpelor pentru ca celor vinovați de acest eșec să le poată fi angajată răspunderea juridică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.