Cascada plafonărilor PSD: prețurile au fost ținute în frâu, afacerile firmelor au înregistrat creșteri pe toată linia

Controlul din ultimul an al Guvernului, prin reglementarea mai multor segmente din economie, nu a fost lipsit de critici. Deși măsurile de plafonare și reduceri de prețuri aveau drept scop protejarea cetățenilor vulnerabili de fluctuații speculative de prețuri, adepții liberalizării piețelor au criticat constant măsurile de protecție introduse de Guvern. Aceștia au clamat iminența falimentului, rezultatele din economie arătând ca aceștia nu urmăreau decât creșterea profitului.

La un an de guvernare PSD și măsuri de plafonare luate în cascadă, sectoarele economice vizate nu doar că nu au intrat în faliment, dar buna parte dintre ele au generat profituri mult mai mari. Practic, protejarea puterii de cumpărare a românilor a produs ca principal efect stabilitate și chiar creștere de profituri în piața de capital.

Plafonarea tarifelor RCA – profit istoric al asigurătorilor

Una dintre cele mai criticate și dezbătute măsuri, plafonarea tarifelor RCA, a crescut profiturile pe piața asigurătorilor la un maxim al ultimilor 34 ani. Pe piața locală de asigurări s-a înregistrat în 2023 un câștig de 939,75 milioane de lei, de la un rezultat net negativ de 186,55 milioane de lei în 2022.

Ultima prelungire a plafonării prețurilor la RCA introdusă de Guvernul PSD este încă în vigoare până pe 30 iunie, fiind foarte posibil ca măsura să se prelungească până în septembrie. Proiectul prevede ca nici un asigurător să nu poată avea un tarif mai mare al polițelor RCA decât cel pe care l-a practicat la data de 28 februarie 2023, cu o ajustare maximă de +6,8%, cât a fost rata anuală a inflației din 2023.

Plafonarea prețurilor la alimente de bază – creșterea consumului privat

Rata inflației din România a ajuns în luna mai la 5,1%, după ce plafonările introduse de Guvern au oprit speculații și manipulări de tarife și au contribuit la echilibrarea veniturilor și cheltuielilor cetățenilor. Una dintre măsurile care au protejat puterea de cumpărare a românilor a fost plafonarea prețurilor la alimente de bază, care, la numai câteva luni distanță, a relansat consumul privat al românilor și a contribuit astfel la o creștere economică accelerată în primul trimestru al lui 2023.

Conform datelor Băncii Comerciale Române (BCR), consumul privat a înregistrat în aprilie 2024 o creștere de 9,5%.

Plafonarea prețurilor la gaze și energie

Luna aprilie 2024 a înregistrat o scădere record de 20% a prețului final la gaze. Conform sumelor facturate de cel mai mare producător de gaze din România, Engie, pentru luna aprilie, prețul final a fost de 0,23 lei/kWh, cu 20% mai mici față de luna martie, în contextul în care prețul maxim plafonat, conform deciziei Executivului PSD, nu poate depăși 0,31 lei/kWh. Plafonarea prețurilor la gaze și energie, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, a avut drept scop protejarea consumatorilor vulnerabili. La calcularea prețurilor plafonate s-a ținut cont de o echivalare aproximativă a nivelului de consum pe gospodărie cu nivelul de venit al membrilor familiei.

Mari companii din energie au înregistrat profituri majore în această perioadă, contrar aparențelor. Grupul PPC, principalul furnizor de energie electrică din Grecia și România, a raportat, pentru 2023, o  creștere cu 35%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *