Cine sunt potențialii candidați pentru șefia Consiliului European

Planurile lui Charles Michel de a demisiona anticipat din funcția de șef al Consiliului European, dacă va fi ales în Parlamentul European, au adus tot felul de speculații privind înlocuitorul său. Dar fostul premier italian Mario Draghi este considerat de unii drept principalul candidat pentru această funcție.

Draghi, în vârstă de 76 de ani, fost șef al Băncii Centrale Europene creditat cu „salvarea” monedei unice a Uniunii, ar putea fi un potențial candidat pentru a-l succeda lui Michel, au declarat oficiali și diplomați UE pentru Financial Times.

Urgența găsirii unui succesor se datorează parțial regulilor UE care permit liderului maghiar Viktor Orbán să preia funcția de șef al Consiliului European dacă niciun candidat nu poate fi convenit până când Michel demisionează.

Ungaria își va începe președinția rotativă de șase luni a UE la 1 iulie. Membrii nou-aleși ai Parlamentului European trebuie să preia mandatul până la jumătatea lunii iulie.

Alți posibili candidați pentru funcția de șef al Consiliului European includ actualii prim-miniștri ai Spaniei Pedro Sanchez și Danemarcei Mette Frederiksen.

Demisia lui Charles Michel din fruntea Consiliului European redeschide subiectul unei plecări de la Cotroceni a lui Klaus Iohannis, care ar viza o poziție europeană de vârf. În opinia unor analiști, acesta este un scenariu mai greu de pus în practică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *