Sondaj: Cum va arăta Parlamentul European după alegeri

Sondaj: Cum va arăta Parlamentul European după alegeri. Cu șase luni înainte de alegerile europene, sondajele de opinie prevăd rezultate puternice pentru cele două grupuri de dreapta din Parlamentul European. Sondajul din decembrie realizat de agregatorul Europe Elects sugerează că, dacă ar fi combinate, grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) și grupul eurosceptic Conservatori și Reformiști Europeni (ECR) ar putea aduna suficient sprijin pentru a egala Partidul Popular European de centru-dreapta – în prezent, cel mai mare grup din Parlament, relatează Euronews.

Grupul Identitate și Democrație (ID) a câștigat 12% în proiecția sa de locuri, potrivit sondajului Europe Elects, ajungând la cel mai ridicat nivel din februarie 2020. Liderul partidului francez Reunirea Națională, Marine Le Pen, și vicepremierul italian Matteo Salvini – ambii eurosceptici proeminenți – fac parte din acest grup.

Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) sunt, de asemenea, în ușoară creștere, cu 11%. Grupul din care face oarte și europarlamentarul Cristian Terheș a fost susținut de recentul succes electoral al partidului său membru Frații din Italia, al cărui lider Giorgia Meloni a devenit prima femeie premier al Italiei în octombrie 2022. Partidul Lege și Justiție din Polonia și partidul de extremă-dreapta Vox din Spania fac, de asemenea, parte din ECR.

Proiecțiile ar putea crea probleme pentru principalele partide europene

„Dacă le combinăm pe cele două [ID și ECR], făcând abstracție de probabilitatea ca acestea să formeze un grup împreună, ceea ce este unul dintre lucrurile pe care oamenii le discută, și acesta ar fi un rezultat de 23%, care ar fi aproximativ la fel ca rezultatul Partidului Popular European, de centru-dreapta”, a declarat pentru Euronews Jakub Rogowiecki, analist la Europe Elects.

Viktor Orban și-a retras partidul Fidesz din principalul grup de centru-dreapta al PPE

Premierul ungar Viktor Orban și-a retras partidul de guvernământ Fidesz din principalul grup de centru-dreapta al PPE în 2021, la doi ani după ce partidul a fost suspendat de alianța politică a popularilor europeni.

Manfred Weber, președintele PPE, de exemplu, a insistat în ultimele luni asupra cooperării cu ECR. Weber a cerut Parlamentului European să încheie Noul Pact privind migrația și azilul înainte ca europenii să meargă la urne, astfel încât guvernele să aibă ceva de arătat alegătorilor sceptici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *