Ciucă demonstrează încă o dată nu doar că el e incompetent, ci că tot guvernul pe care-l conduce e incompetent

 

Prezent la o întâlnire organizată de AmCham pe data de 23.03.2023, premierul Ciucă a spus:

„Nouă ne este foarte greu să înțelegem cum această țară care este considerată grânarul Europei, care a fost considerată din istorie Coşul de Pâine al Europei, să aibă deficit de balanță comercială pe alimente. Importăm alimente de toate felurile, asta din cauza faptului că nu am dezvoltat industria alimentară”.

Soluția propusă de el e „că aici investitorii din AmCham trebuie să vină şi să investească în industria alimentară”.

Nu doar că premisa lui e greșită, dar la fel este și soluția.

În primul rând, cum să vii, după ce ești premier de aproape 2 ani, și să spui că „nouă ne este foarte greu să înțelegem”? Dacă ești greu de cap, lasă pe altul.

În al doilea rând, se înțelege din cele spuse de el ca sunt mai mulți grei de cap în guvern, din moment ce vorbește la plural.

În al treilea rând, România trebuie să înceteze să folosească expresia „grânarul Europei”, ci să folosească „brutăria Europei”. Grânele acelea sunt, în cea mai mare parte, produse de firme străine care muncesc terenurile din România. Pentru a produce plus valoare, România trebuie să proceseze materia primă, nu să o trimită peste graniță, unde să fie procesată și apoi readusă în România ca produs finit (aluat, pâine, covrigi, făină, etc.).

În al patrulea rând, nu străinii sunt soluția la rezolvarea investițiilor din sectorul alimentar, ci românii. Ca să poți investi, însă, e nevoie ca statul să reducă reglementările, care fac aproape imposibile investițiile (luați cazul abatoarelor, de exemplu).

În concluzie, motivul pentru care România are deficit comercial pe sectorul alimentar e din cauza incompetenței guvernului, iar Ciucă tocmai a demonstrat-o din nou.

Înțeleg că nu poți să le știi pe toate. Totuși, însă, după aproape 2 ani ca premier să nu ai habar de chestiuni fundamentale economice e grav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *