Coaliția de guvernare pregătește noi modificări fiscale pentru IMM-uri, PFA-uri, taxarea jocurilor de noroc și creșterea accizei la țigări

M

Autoritățile pregătesc impozit de 40% pentru jocurile de noroc, creșterea accizei la țigări de la 1 iulie, schimbări la profesii liberale, microîntreprinderi și PFA-uri – Europa Liberă.

În prezent, câștigurile la jocurile de noroc sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 25% peste această sumă.

În privința IMM-urilor, Coaliția a ajuns la un acord, potrivit Europa Liberă, că microîntreprinderile nu pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul rămâne de 1% dacă au un salariat. În actuala lege, pragul pentru încadrarea ca IMM este de 1 milion de euro.

O discuție în majoritatea parlamentară vizează să nu poți desfășura activități de management sau brokeraj ca IMM. Ideea vizează o limitare a domeniilor de activitate, codurile CAEN, care pot să fie înscrise pentru o microîntreprindere.

Modificări sunt discutate și pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate) în vederea scăderii plafonului de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro.

Potrivit Europa LIberă, și profesiile liberale vor plăti mai mulți bani către stat. Astfel, o persoană care realizează venituri din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală sau drepturi de autor plătește un impozit de 10%, iar contribuțiile de asigurări sunt calculate la nivelul salariului minim, dacă venitul depășește 12 salarii minime brute pe economie.

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru introducerea unor noi praguri în cazul acestor categorii. Cine va obține sub șase salarii minime nu va plăti contribuții, cine va realiza venituri între 6 – 12 salarii minime brute va plăti contribuții pentru 6, între 12 și 24 de salarii se vor plăti contribuțiile aferente a 12 salarii minime brute, iar peste 24 de salarii va plăti statului pentru 24 de salarii minime brute.

O altă modificare fiscală prevede că nu se va plăti impozit pe venit pentru vânzarea proprietăților imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei (90.000 de euro) și dacă este vorba de o singură tranzacție. Măsura are în vedere ca dezvoltatorii imobiliari să nu mai poată vinde ca persoane fizice.

PNL, PSD și UDMR nu au ajuns la acord, până în acest moment, pentru introducerea taxei de solidaritate, pentru impozitarea pensiilor speciale și a bugetarilor care au salarii mai mari decât președintele României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *