Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, furtuni și vijelii în Sălaj și județele vecine

Instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă

🟧COD PORTOCALIU

⏰27 iunie, ora 15 – 27 iunie, ora 20

📍areale din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud; zona montană a județelor Suceava, Mureș și Harghita

⚠️În cursul după-amiezii și al serii de astăzi, 27 iunie, în Maramureș, nordul Transilvaniei și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie (rafale de până la 65-75 km/h) și izolat* grindină de mici sau medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 30-40 l/mp, iar punctiform* 50-60 l/mp.

Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, furtuni și vijelii în Cluj, Maramureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud

🟨COD GALBEN

⏰27 iunie, ora 10 – 28 iunie, ora 00

📍vestul, nordul, centrul și sud-vestul țării, zonele montane aferente

⛈În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, vestul și sud-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente. În aceste regiuni, se vor semnala perioade cu averse – ce pot avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie (rafale de până la 55-75 km/h) și izolat* grindină de mici sau medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 35 l/mp.

ℹ️Notă: pe arii mai restrânse, astfel de fenomene se pot semnala trecător și în restul teritoriului.

– – –

IMPORTANT:

➡️LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona menționată;

➡️IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona menționată.

✅Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *