Comuna Pericei ridică ștacheta în administrația locală și implementează proiecte de investiții inovative

Una dintre cele mai performante administrații sălăjene din mediul rural – Primăria Comunei Pericei, condusă de primarul Boncidai Csaba, continuă implementarea proiectelor de investiții. Mai mult, la Pericei se pregătesc câteva proiecte inovatoare, unice în Sălaj, chiar și în România.


Comuna Pericei are toate străzile din intravilan modernizate și asfaltate

Printr-un proiect pe PNDL 2, în valoare de 10 milioane de euro, administraţia locală a dezvoltat infrastructura rutieră din comună şi s-au modernizat peste 18,5 km de drumuri şi uliţe în toate cele trei localităţi, dar s-au asfaltat şi două drumuri comunale, Pericei – Crasna şi Bădăcin – Sici.

Lucrările de asfaltare s-au finalizat, urmând să se mai lucreze la unele acostamente şi la o supratraversare a unei magistrale de gaz. Comuna Pericei are o infrastructură rutieră modernă.

  1. Pericei – 5 km de străzi
  2. Sici – 3,3 km de străzi
  3. Bădăcin 2,6 km de străzi
  4. DC 103 în lungime de 2,9 km
  5. DC 103 A  în lungime 3,8 km
„În procent de 95% am finalizat lucrările cu privire la asfaltare. Acum suntem într-o situație de reanaliză a devizului general împreună cu executantul. Eu nu aș vrea să ne rămână bani, pentru că avem instituția dispoziției de șantier, iar dacă cumva am făcut o economie la un articol, am dori să extindem proiectul și să tratăm conducerea apei meteorice pe lângă aceste drumuri. Este asigurată conducerea apei meteorice rudimentar”, explică primarul Boncidai Csaba. 

Școală modernă, dotată cu echipamente IT, mobilier nou și condiții europene

Școala din Pericei a fost modernizată complet grație unui proiect finanțat prin PNDL 2. Practic, toată clădirea a fost modenizată, utilată, s-au schimbat de la acoperiș, pardoseala, instalațiile, iluminat du LED, sistem anti-incendiu, geamuri termopan, clasele au fost renovate, mobilier nou, grupuri sanitare moderne.

Fiecare profesor a primit câte un laptop, iar sălile de clasă sunt dotate cu videoproiector. Elevii din Pericei sunt printre primii care au primit tablete în perioada pandemiei.

„La școală am finalizat lucrările de construcții. Avem probleme cu achizițiile pentru instrumente muzicale și echipamente IT. Acum organizăm a treia licitație. Pentru echipamente IT am înțeles că a fost greu din cauza pandemiei, care a dus la creșterea prețurilor la calculatoare, etc, iar licitațiile pentru instrumente muzicale sunt foarte rare astfel de proceduri și nu sunt stocuri de instrumente. Noi avem cuprinși peste două miliarde de lei vechi pentru instrumente muzicale pe care să le punem la dispoziția elevilor și a tinererului.

Dorim ca acei copii care au înclinații spre sport, artă sau doresc să aprofundeze muzica să poată studia în Pericei, fără ca părinții să aibă chetuieli de făcut. Noi conducerea Primăriei și Consiliul Local Pericei avem un principiu – copilul nu este numa al părinților, este și al societății, al comunității din Pericei”, explică primarul Boncidai. 

Lucrările la dispensarul medical avansează de la o zi la alta

Tot prin PNDL 2, la Pericei se reabilitează integral dispensarul medical. Șantierul avansează repede, etajul fiind aproape finalizat. Odată ce muncitorii finalizează lucrările la etaj, medicul se mută sus, iar la parter vor continua lucrările.

Clădirea va fi compartimentată astfel: la parter vor funcţiona două cabinete medicale pentru medici de familie, care vor fi dotate cu aparatură medicală de bază, iar la etaj vor fi amenajate cabinete medicale de specialitate.

”Vom oferi acest spaţiu medicilor de specialitate care să vină ocazional la Pericei pentru a face consultaţii, astfel încât să nu punem oamenii în situaţia de a se deplasa la Zalău, Cluj sau Oradea”, a precizat Boncidai Csaba.

Dotarea Serviciului de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu

Primăria Pericei pune accent pe persoanele vârstnice cu probleme medicale, pentru care a fost înfiinţat un serviciu de îngrijire la domiciliu. Aceste serviciu este asigurat de către Primărie, în colaborare cu o fundaţie creştină, printr-o asistentă medicală şi o infirmieră.

În această perioadă se finalizează procedurile de achiziţie a unor echipamente moderne pentru îngrijirea persoanelor la domiciliu ce constau în cărucioare cu rotile, cârje, saltele medicale şi alte obiecte necesare.

„Vrem să evităm acel fenomen ca tinerii să spună hai să ducem batrânii la un azil. La nivel local să duci pe cineva într-o casă de bătrâni este înjositor. Noi administrația locală am inventariat această necesitate mai demult. Iar când am făcut strategia de dezvoltare, prin anii 2000, atunci am identificat această nevoie de a înființa serviciul. Această problemă revine în sarcina administrațiilor publice locale”, spune primarul Boncidai.

Reabilitarea grădiniței continuă într-un ritm alert

O clădirie veche de peste 120 de ani, în care funcţiona grădiniţa din Pericei se află într-un amplu proces de reabilitare. Clădirea va fi transformată într-o clădire modernă şi dotată la standarde europene, astfel încât copiii să beneficieze de cele mai bune condiții posibile. Primarul Boncidai Csaba a dat o dispoziție șefului de șantier, astfel încât încălzirea să se realizeze prin pardoseală, fără a mai fi nevoie de calorifere, iar grupurile sanitare au fost dublate ca număr și amplasate cât mai aproape de grupele copiilor. În acest moment s-a finalizat acoperișul, iar lucrările la exterior se apropie de final. Înăutru se lucrează intens la șape, grupruri sanitare, interioare, etc.

„Am reușit să păstrăm arhitectura clăridii așa cum a fost construită în anii 1880 cu acele ornamente specifice. În interior se toarnă șape unde se realizează încălzirea în pardoseală, fiind vorba de copii. Am adaptat proiectul la necesitățile copiilor”, spune primarul Boncidai Csaba.

Muzeul Țesăturilor și Muzeul Pălincii – proiect finanțat din fonduri europene

Lucrările au fost demarate în cursul acestei luni, când au fost turnate fundațiile din beton. În perioada următoare se va trece la zidirea zidurilor, construirea acoperișului și lucrările de finisaje interioare și exterioare.

În cadrul muzeului vor fi expuse costume populare, vestimentație tradițională țesute pe plan local.

„Trebuie să știe fiecare lider al unei comunități că turismul este industria păcii. Turistul unde merge? Unde are ce învăța, unde știe că e în siguranță și unde îmbină utilul cu plăcutul. În acel complex va exista o bază sportivă pentru copii, tiroliană, teren de tenis, pistă de săniuș și un minipatinuar. În partea superioară a terenului este construită capela mortuară. Va fi un complex în care orice mămică își poate aduce copilul în siguranță. În zonă fiind un sit arheologic, am comandat monogafia istorică a comunei pe care o vom expune în mai multe limbi. Astfel că turiștii care vin la noi în comună vor avea de vizitat muzeul din Pericei, muzeul Sima din Sici și muzeul Bădăcin”, spune primarul Boncidai. 

Bazin de înot sau patinuar la Pericei

Comuna Pericei este singurul UAT din Sălaj care a răspuns pozitiv unui apel de finanțare pentru folosirea energiei geotermale. În cadrul proiectului obținut în 2019 se vor realiza două foraje la mare adâncime, iar apa termală va fi folosită la încălzirea instituțiilor publice. Practic se va înființa un CET care va distribui această sursă de energie către clădirile publice pentru încălzire.

În viitor dezvoltarea satului Pericei depinde foarte mult de acest proiect și despre ceea ce se va descoperi. Este un proiect complex, unic în Sălaj care va ridica administrația locală la următorul nivel.

„Am identificat un teren pentru construirea unui bazin de înot sau patinuar. Trebuie să ne decidem. Foarte important va fi proiectul pe fonduri europene privind folosirea energiei geotermale. Ne place să facem proiecte complexe și pentru viitor”, spune primarul Boncidai. 

Periceiul prima comună care vrea energie din biomasă, o alternativă la gaz și lemne

Primarul Boncidai Csaba a fost săptămâna trecută la Ministerul Fondurilor Europene și a cerut clarificări pentru ca proiectul să înainteze. Surpriză a fost să afle că, cofinanțarea proiectului s-a dublat datorită unei modificări legislative.

Primăria Pericei va aloca sumele necesare pentru că este un proiect foarte important pentru viitorul comunei. Dacă, calitatea apei este bună, Periceiul va exploda pe altura economică. Deja se poartă discuții cu investitori care doresc să realizeze un Centru de recuperare medicală pentru vârstnici cu tehnologie chinezească îmbibată cu apă termală. Energia geotermală va putea fi folosită și în agricultură.

Împreună cu ADR N-V, comuna Pericei, studiază cum să folosească energia din biomasă. O firmă din Germania realizează un studiu de fezabilitate pentru a vedea cum se poate folosi energia din biomasă.

„Am fost la un schimb de experiență în Austria, într-o localitate mai mică decât Periceiul, unde toată încălzirea se face cu energie din biomasă și cu biogaz. Privații concurau pentru dreptul de a exploata vegetația de pe marginea drumului. Aștept finalizarea acestui studiu de fezabilitate și sper că vom implementa acest proiect”, spune primarul Boncidai Csaba. 

Primăria scoate sarea și folosește tehnologii moderne pentru deszăpezirea drumurilor

Primăria Pericei implementează un proiect ce constă în achiziția de aparatură pentur dezinfecție în caz de pandemie. Au fost demarate procedurile de achiziție și se vor cumpăra echipamente de mici dimensiuni pentru uz interior, dar și un aparat de mari dimensiuni care va fi montat pe un tractor.

„În Uniunea Europeană există tendința de a scoate procedura de întreținere a drumurilor cu sare. Ecologiștii spun că sarea intră în pânza freatică și contribuie foarte mult la încălzirea globală. Specialiștii au descoperit clorura de magneziu în formă lichidă, care nu mai afectează nici drumurile și nici mașinile. Printr-un proiect am reușit să dau utilitate multiplă aparturii. Suntem pregătiți pentru viitor”, spune primarul Boncidai. 

Singura comună care a angajat un asistent medical

Având în vedere problemele create de pandemia COVID-19, Primăria Pericei a angajat un asistent medical care merge zilnic la fiecare şcoală și grădiniță, care efectuează un triaj epidemiologic pentru elevi, oferă consultații, etc. Primarul Boncidai Csaba este încântat de înfiinţarea acestui serviciu, prin care o persoană de specialitate poate depista mai multe probleme în rândul copiilor.

„Asistentul medical merge la școală, la grădiniță, face triajul. Stă în mijlocul copiilor. Este obligativitatea mea ca primar să găsesc simbioza între carieră și familie. Trebuie să creăm condiții ca fiecare părinte care are copii să îi crească mai ușor. Noi administrația publică trebuie să luăm o povară de pe umeri părinților care cresc copii. Copil nu este numai al părinților, ci și al societății. Noi trebuie să luăm această povară, nu alt cineva”, spune primarul Boncidai. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *