Comuna Surduc continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat sub conducerea primarului Alin Băbănaș

Cel mai mare pod rutier din Sălaj care va traversa râul Someș se consturiește în Comuna Surduc și va face legătura între satele Turbuța și Var (Jibou). Proiectul de investiții a fost câștigat de primarul Alin Băbănaș, care s-a luptat pentru obținerea finanțării prin PNDL 2, adică aproximativ suma de 3 milioane de euro.

Stadiul proiectului: Picioarele și culeele de susținere a podului sunt finalizate. Cele 24 de grinzi cu o lungime de 30 metri au fost date în lucru, iar la sfârșitul lunii septembrie urmează să fie montate. La sfârșitul anului constructorul estimează ca podul o să fie finalizat și se va putea circula pe el. Deși proiectul are ca termen de finalizare iunie 2022, constructorul estimează să finalizeze lucrearea cu 6 luni mai repede.

Caracteristici pod: lungime 186 m; lățime bandă de circulație 6 m; 5 picioare și 2 culee de susținere. Va fi un pod fără restricții de tonaj.

„Este cel mai mare proiect de investiții pe care Primăria Surduc îl are în execuție. Un proiect foarte important pentru localnicii din Turbuța. Avem un constructor serios, care s-a mobilizat cu utilajele necesare și cu forță de muncă calificată. Lucrările avansează foarte bine, suntem în grafic, iar dacă vremea ține cu noi, constructorul se mobilizează să finalizeze această investiție anul acesta. Constructorul și-a  propus să finalizeze lucrările mai repede cu 6 luni față de termenul prevăzut în contract și să dăm în trafic acest pod chiar de anul acesta”, a declarat primarul Alin Băbănaș.

Proiectul de asfaltarea a străzilor din Turbuța se află în linie dreaptă

Un alt proiect important pentru satul Turbuța este modernizarea infrastructurii rutiere, respectiv asfalarea a circa 2,4 kilometri de străzi și ulițe. La pod s-a construit un drum de acces spre sat pentru realizarea lucrărilor de asfaltare.

În acest moment se lucrează la pregătirea străzilor și ulițelor pentru turnarea asfaltului. Constructorul lucrează la rigole, ziduri de sprijin, consolidări maluri, urmând ca la final să toarne două straturi de asfalt.

Proiectul cuprinde și 2,4 kilometri de șanțuri betonate, amenajare accese către gospodării, podețe, etc.

„Satul Turbuța este o localitate rămasă mult în urmă și încă din primele zile de mandat mi-am propus să ridic nivelul de trai, să ofer locuitorilor de aici condiții normale de a trăi. Așa am gândit atunci când am realizat aceste două mari proiecte: podul peste Someș și asfaltarea străzilor. Vom continua să investim și în alte proiecte în toată comuna Surduc, fără a neglija nicio localitate”, spune primarul Alin Băbănaș. 

Primăria Surduc condusă de primarul Alin Băbănaș a câștigat un proiect de asfaltare străzi și ulițe în toată comuna, în lungime de 9,4 kilometri. Mare parte din proiect a fost finalizat, respetiv 7 kilometri de străzi au asfaltul turnar, iar cetățenii se bucură de un confort sporit în trafic. Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro.

Planul Urbanistic General (PUG) nou și Strategia de Dezvoltare Locală 2021-2027 sunt finalizate

Planul Urbanistic General  (PUG-ul) vechi a fost realizat în decembrie 1999, cu o valabilitate de 10 ani, iar vechile administrații l-au tot prelungit din 2009 până când primarul Alin Băbănaș a hotărât să facă un Plan Urbanistic General (PUG) nou. Odată cu Planul Urbanistic General (PUG-ul) nou finalizat suprafața intravilană s-a mărit.

„După ani de zile în care prea puțini se gândeau la un nou Plan Urbanistic General (PUG), am luat decizia cea mai bună și corectă, iar astăzi Comuna Surduc are un Plan Urbanistic General nou, fiind extinsă suprafața intravilană”, spune primarul Alin Băbănaș.

Strategia de dezvoltare locală a Comunei Surduc 2021-2027 a fost finalizată recent și cuprinde 95 de proiecte de investiții pe care primarul Alin Băbănaș și le propune să le realizeze în următorii 6 ani.

Documentul este foarte important pentru atragerea fondurilor europene și cuprinde nu mai puțin de 95 de proiecte propuse. Amintim pe cele mai importante:

 • – rețea de apă și canalizare în toată comuna Surduc
 • – introducerea rețelei de gaz în satele în care nu există
 • – asfaltarea tuturor străzilor din intravilanul comunei
 • – modernizarea și pietruirea drumurilor de exploatație agricolă (vicinale)
 • – digitalizarea administrației publice locale
 • – dotarea tuturor instituțiilor de învățământ la ultimele standarde europene
 • – grădiniță cu program prelungit
 • – amenajare de noi parcuri și spații de agrement
 • – construire teren de fotbal la Surduc
 • – decolmatarea văilor
 • – cadastrarea sistematică a imobilelor gratuit

„Este cel mai important document, fără de care nu poți atrage bani din fonduri europene. Noi suntem pregătiți din toate punctele de vedere pentru ca în următorii 6 ani să atragem cât mai mulți bani din fonduri europene, fie că vorbim de PNRR, PNS (fostul PNDR), POR, Mediu sau alte surse și să investim în comuna Surduc sume importante de bani pentru a ridica nivelul de trai la un standard și mai bun”, spune primarul Alin Băbănaș. 

Din bugetul local a fost achiziționat un tractoraș pentru întreținerea spațiilor verzi și un Dacia Duster. Au fost achiziționate 50 de buc coșuri de gunoi stradale care urmează să fie montate în toată comuna. Luna aceasta Primăria Surduc a aprobat vânzarea spre populație a 441,29 mc de lemne.

One thought on “Comuna Surduc continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat sub conducerea primarului Alin Băbănaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *