Comuna Vârșolț se dezvoltă într-un ritm accelerat. Mai multe investiții urmează să fie finalizate

M

Zilele acestea am vizitat comuna Vârșolț, una dintre cele mai dezvoltate comune sălăjene, unde sunt în derulare mai multe proiecte de investiții importante – modernizare dispensar uman, reabilitare școală, construire sală de sport, amenajare bază sportivă, asfaltare drumuri de exploatație agricolă, contruire pod rutier și multe altele. Sunt investiții importante care se realizată fie cu bani de la bugetul de stat, fie cu fonduri europene.

Primăria Comunei Vârșolț este condusă de primarul Breda Lajos – cel care coordonează fiecare investiție, fiind ajutat în buna gospodărire a comunei de viceprimarul Deneș Andrei, iar împreună fac echipă bună cu toți angajații din primărie pentru dezvoltarea și îmbunătățirea nivelului de trai din comună. 

Turism la Vârșolț degustări la Pivnițele cu vin și pescuit pe lacul Vârșolț

Fiindcă se apropie sezonul vacanțelor, comuna Vârșolț are o ofertă turistică foarte atrăgăroare – puteți vizita Lacul Vârșolț unde puteți pescui și vă puteți caza la camping sau puteți vizita Pivnițele cu vin, unde localinicii vă vor pune la dispoziție să degustați vinuri preparate local.


Deoarece primarul Breda Lajos era plecat la Zalău cu probleme administrative, am stat de vorbă cu viceprimarul comunei Deneș Andrei, care ne-a oferit detalii despre fiecare investiție aflată în execuție în acestă perioadă pe raza comunei Vârșolț.

1. Iluminatul public a fost modernizat cu corpuri LED

Comuna Vârșolț are un sistem de iluminat public modern cu corpuri de iluminat LED. Recent s-a finalizat proiectul finanțat de Agenția Fondului de Mediu prin care au fost schimbate toate corpurile de iluminat vechi și au fost montate în toată comuna, pe fiecare stâlp un număr de 390 de corpuri de iluminat cu LED, ceea ce a dus la îmbunătățirea luminozității pe timp de noapte, iar factura la electricitate a scăzut cu 50%.

2. Au început lucrările la podul rutier peste râul Crasna ce face legătura între strada Siberie și strada Alszeg

După mai multe încercări de contractare a lucrării, administrația locală a reușit să liciteze cu succes contruirea primului pod rutier peste râul Crasna, finanțare asigurată prin PNDL 2 în valoare totală de 1,4 milioane lei.

Podul va avea o lățime de 5 metri și o lungime de 24 de metri. Contructorul a început lucrările de taluzare a malurilor și urmează forarea piloanelor de susținere a podului.

Pentru cel de al 2-lea pod rutier peste răul Crasna care face legătura între DJ 108G și DC 74, Primăria Vârșolț a realizat un Studiu de Fezabilitate care a fost depus pentru finanțare pe Programul de Investiții Anghel Saligny, valoare lucrărilor fiind de 2,1 milioane lei. Podul rutier va avea o lățime de 5 metri și o lungime de 24 de metri.

3. Lucrările la Școala Gimnazială nr. 2 Vârșolț realizate 90%

Administrația locală a câștigat un proiect de investiții prin PNDL 2 în valoare de 900.000 lei pentru modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale nr. 2 Vârșolț. Lucrările sunt executate în proporție de 90% și se apropie de finalizare. S-au finalizat lucrările de reabilitare interioară, exterioară, acoperiș nou, tâmplărie nouă, instalații. În perioada următoare se va continua cu lucrări la amenajarea curții interioare și contruirea gardului. La final, vor fi achiziționate și dotările are cuprind mobilier nou specific unităților de învățământ și echipamente IT moderne.

4. Lucrările la dispensarul uman realizate 95%

Un alt proiect de investiții câștigat pe programul PNDL 2 este modernizarea Dispensarului uman din Vârșolț. Valoarea investiției se ridică la suma de 850.000 lei și este finalizată în proporție de 95%. Clădirea va fi compartimentată după cum urmează: la parter va fi un cabinet medical de familie, farmacie, bibliotecă, iar la etaj este amenajată o locuință pentru cadre medicale.

5. S-au reluat lucrările la sala de sport 

Comuna Vârșolț a câștigat un proiect de investiții finanțat de Compania Națională de Investiții, constând în construirea unei săli de sport moderne cu 102 locuri în tribună. Primăria a emis autorizația de construire  pentru restul de lucrări rămas de executat. Firma a preluat deja amplasamentul și urmează să înceapă lucrările rămase de executat. Valoarea întregului proiect este de 5 milioane de lei.

6. Bază sportivă pe fonduri europene

Primăria a obținut o finanțare de 300.000 lei de la AFIR pentru construirea unei baza sportive. Până în prezent s-a amenajat gazonul cu sistem de irigat, terenul a fost împrejmuit cu gard, urmează să fie finalizată și tribuna. Lângă teren va fi construită și o anexă care va fi dotată cu grupuri sanitare.

7. Vârșolț a câștigat 1 milion de euro pentru drumuri agricole

Administrația locală se află printre cele patru comune din Sălaj care au câștigat o finanțare de 1 milion de euro de la AFIR (fonduri europene) pentru modernizarea drumurilor de exploatație agricolă. A fost semnat deja contractul de finanțare și vor fi contruiți circa 12 kilometri de drumuri de exploatație agricolă în toate satele din comună.

8. Fonduri europene pentru dotare cu echipamente ISU

Primăria Vârșolț a obținut de la AFIR o finanțare de 15.000 de euro și a fost semnat contractul pentru achiziția și dotarea cu echipamente ISU pentru serviciul local de intervenții.

9. Cinci oferte pentru modernizarea grădiniței din Vârșolț

Primăria a obținut o finanțare prin Programul Operațional Regional – POR (fonduri europene) în valoare de 1,7 milioane de lei pentru modernizarea, extinderea și dotarea grădiniței din centrul comunei. Proiectul este în faza de achiziție publică – evaluarea ofertelor. În termenul prevăzut de lege au fost depuse 5 oferte și se așteaptă desemnarea câștigătorului, după care vor începe lucrările.

10. Gazul, extinderea rețelei de apă și canalizare și asfaltarea străzilor – finanțate prin Anghel Saligny

Primăria Comunei Vârșolț are depuse mai multe cereri de finanțare pe programul Anghel Saligny. Cea mai importantă investiție este înființarea rețelei de gaz metan în toată comuna. Printre priorități se află și extinderea rețelei de canalizare în Vârșolț, Recea, Recea Mică, dar și modernizarea și asfaltarea străzilor, schimbarea podețelor și betonarea șanțurilor. În funcție de sumele alocate de la bugetul național lucrările vor fi prioritizate.

„Ne luptăm să obținem finanțare pentru introducerea gazului în comuna noastră prin Programul Anghel Saligny. În funcție de alocarea sumelor de la bugetul național vom realiza lucrări în toate satele aparținătoare comunei Vârșolț”, spune viceprimarul Denes Andrei. 

Bugetul local este folosit cu maximă eficiență

În această perioadă se continuă lucrările de pavare trotuare în Vârșolț pe drumul comunal DC 74. S-au executat lucrări de reparații (plombări) pe străzile din Vârșolț și Recea, au fost pietruite drumurile vicinale pentru un acces mai facil la terenurile agricole și plantațiile de vie.

Tot cu bani de la bugetul local s-a realizat întreținerea parcurilor de joacă și s-a completat cu echipamente unde a fost necesar. A fost extins sistemul de supraveghere video.

În prezent comuna Vârșolț dispune de o rețea de 15 camere video de supraveghere care sunt foarte utile pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor.

„Avem în vedere extinderea sistemului de supraveghere video. Chiar azi am montat 2 camere video noi în Vârșolț în zona centrală, urmând ca săptămâna viitoare să montăm camere video noi și în celelalte sate din comună”, spune viceprimarul Deneș Andrei. 


„Lucrăm pentru dezvoltarae comunei și suntem preocupați să îmbunătățim atât aspectul localităților, cât și să oferim servicii publice de calitate. Avem în derulare mai multe proiecte de investiții care se apropie de finalizare și care sunt convins că vor fi în beneficiul cetățenilor. Suntem pregătiți să demarăm alte proiecte noi de interes pentru cetățeni. 

Pe această cale doresc să mulțumesc cetățenilor înțelegere și buna colaborare de care au dat dovadă pe parcursul derulării lucrărilor”, transmite viceprimarul Deneș Andrei. 

One thought on “Comuna Vârșolț se dezvoltă într-un ritm accelerat. Mai multe investiții urmează să fie finalizate

  1. Felicitări și respect. Niste oameni care se ocupă de comună și de bunul demers al tuturor proiectelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *