Comuna Zalha continuă pe drumul dezvoltării cu primarul Seliștean Vasile Traian

Comuna Zalha este formată din satele Zalha – centru de comună, Valea Lungă, Vârteșca, Ciureni, Valea Ciurenilor, Ceaca și Valea Hranei. Comuna are în jur de 834 de locutori.

Primăria Comunei Zalha este condusă din 2020 de primarul Seliștean Vasiel Traian, aflat la primul mandat. Săliștean Vasile este singurul primar USR din județul Sălaj. Acesta a reușit la alegerile locale să bată fostul primar liberal care a fost în funcție timp de două mandate.

Oamenii au ales după fapte. Cetățenii au vrut dezvoltare și au făcut schimbarea. Noi credem că nu au greșit că au mers pe mâna primarului Seliștean Vasile.

Seliștean Vasile Traian are 38 de ani, este căsătorit și are trei copii. Este de profesie tehnician transporturi.

„Am venit la Primărie nu pentru a face politică sau să-mi aduc foloase necuvenite, ci am venit să mă pun în slujba cetățenilor și pentru a dezvolta comuna și a ridica nivelul de trai. Încurajez cetățenii să nu plece, să rămână în comuna Zalha, iar pe cei plecați îi îndemn să vină acasă și să aibă grijă de moștenirea lăsată de la părinți. 

Mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată la alegerile din anul 2020 și le promit că îmi voi îndeplini promisiunile făcute în campania electorală” – primarul Seliștean Vasile Traian. 

Deși au trecut deja doi ani din mandat, primarul Seliștean Vasile nu a stat cu mâinile în sân și a trecut la treabă încă din primele zile, că doar asta le-a promis cetățenilor. A început cu începutul. Multe nu arătau bine în comuna Zalha. Aproape totul părea abandonat și aici mă refer la instituțiile publice, inclusiv accesul spre Primărie se făcea prin noroi și mocirlă. Lipseau investițiile, proiectele și multe altele. Drumul județean care străbate comuna prezenta multe pericole. Văile dădeau pe dinafară la fiecare ploaie și inunda gospodăriile.

În doi ani de zile, actualul primar Seliștean Vasile Traian a reușit să rezolve mare parte din problemele acute ale comunității, însă multe au mai rămas de făcut. Planuri sunt, proiecte sunt. Primarul Săliștean are multă determinare și voință să scoată comuna Zalha din subdezvoltare și să o transforme într-o comună europeană cu adevărat.

Bilanțul celor doi ani de mandat 2020 – 2022, lucrări realizate de primarul Seliștean Vasile Traian:

1. Lucrări de decolmatare a văilor de pe raza localităților Zalha, Ceaca și Valea Lungă – lungime aprox 2 kilometri

2. Lucrări de reabilitare și întreținere a clădirilor școlilor nefuncționale din localitățile Valea Lungă, Vârteșca, Ciureni, Valea Hranei

În cadrul lucrărilor s-au executat următoarele: șape, gresie, zugrăveli interioare, geamuri și uși noi.

Clădirile erau într-un stadiu avansat de degradare. Acum clădirile sunt reabilitate și consevate, astfel că cetățeni le folosesc pentru diverse evenimente.

3. Proiectul rețelei de apă a fost reînviat de actualul primar

Primarul Săliștean Vasile a moștenit un proiect de rețea de apă nefuncțional. Primarul a realizat două noi foraje pentru două puțuri din care apa ajunge în rețea și acum este suficientă pentru toți cetățenii racordați la rețea.

4. Lucrări de întreținere a drumului județean DJ108S Vârteșca – Valea Lungă, refacerea unei benzi de circulație pe o lungime de 70 metri (problemă nerezolvată din anul 2015), montarea de balustrază noi, camere de cădere la podețe.

Lucrările s-au realizat în parteneriat cu Consiliul Județean prin firma SC Pază, Obiective și Intervenție SRL.

5. Iluminat public modern în toată comuna prin monarea a 250 de lămpi economice cu LED.

6. Sistem de supraveghere cu camere video – 10 bucăți amplasate în zonele critice din comună.

7. Lucrări de pietruire pe drumurile agricole în toată comuna, în funcție de solicitări.

8. Lucrări de întreținere la sediul Primăriei, scări de acces noi

9. Acoperiș nou la Căminul Cultural din Ceaca

10. Instalație de încălzire la Biserica ortodoxă Valea Hranei și Biserica Penticostală Vârsteșca

11. Asfaltarea a 21,7 kiloemtri de străzi în toată comuna – în execuție

Primăria Comunei Zalha are în derulare un proiect finanțat prin PNDL 2 în valoare de 16,7 milioane lei pentru asfaltarea străzilor din comună, în lungime totală de 21,7 kilometri și construirea a 8 poduri. Lucrările includ și șanțuri betonate, podețe, etc.

Proiectul este realizat în proporție de 80% și până la finalul anului va fi finalizat.

Până în prezent s-a asfaltat 15,8 kilometri, diferența urmând a se realiza în cursul anului 2023. În proiect sunt cuprise pentru asfaltare și două drumuri comunale spre Valea Hranei și spre Valea Ciurenilor.

12. Primăria Zalha a câștigat finanțare pentru două proiecte pe PNRR

Eficientizare energetică la Școala Generală Ceaca – valoare 424.000 euro

Introducere fibră optică Vârteșca, Valea Lungă și camere video de supraveghere 10 buc – valoare 50.000 lei

13. AFM – Eficientizare energetică la Școala Generală Zalha – valoare 3,2 milioane lei

14. Anghel Saligny – Construire 3 poduri în localitățile Ceaca, Ciureni și Zalha – valoare 3,6 milioane lei

15. Primarul Seliștean Vasile Traian are în plan construirea a două capele mortuare cu bani de la bugetul local. Cele două capele se vor construi în localitățile Zalha și Ceaca, lucrările urmând să înceapă în primăvară.


„În primii doi ani de mandat am reușit să punem la punct mai multe clădiri publice care stăteau în paragină. Totodată am fost preocupat de modernizarea infrastructurii rutiere, am construit poduri și am pus accent pe siguranța cetățenilor (iluminat public, camere video de supraveghere, etc).

Anul 2022 a fost un an execelent pentru că am reușit să profităm de toate programele de finanțare și avem asigurată o sumă considerabilă pentru investiții – 10 milioane de lei (100 miliarde lei vechi).

Împreună cu colegii din Primărie am pregătit documentațiile tehnice și am câștigat finanțare pentru mai multe proiecte care vor rezolva principalele probleme din comuna noastră.

Vreau să le transmit cetățenilor să aibă în continuare încredere în noi pentru că toate obiectivele stabilite vor fi duse la bun sfârșit” – transmite primarul Comunei Zalha, Seliștean Vasile Traian. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *