Conducerea Consiliului Județean Sălaj transmite că bugetul este concentrat pe dezvoltare

Consilierii județeni întruniți vineri, 9 aprilie, în ședință extraordinară, au aprobat bugetul propriu al județului și al instituțiilor subordonate, pentru anul 2021. Consiliul Județean Sălaj își propune pentru 2021 un buget de 293,4 milioane de lei, cu 80 milioane de lei mai mare decât în 2020 (+37,9%) și cu 61 milioane peste cel din 2019 (+26,3%). În acest an, 53,4% din totalul bugetului consolidat se va îndrepta către investiții.
Pentru prima dată, Consiliul Județean Sălaj va acorda elevilor din învățământul preuniversitar special burse de ajutor social, în cuantum de 150 lei/elev/lună. La nivelul județului funcționează două centre școlare de educație incluzivă: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Speranța” Zalău și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei, care au solicitat finanțarea a 135 de astfel de burse.
În cadrul ședinței de vineri, referindu-se la bugetele instituțiilor subordonate, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a cerut mai multă responsabilitate în ceea ce privește cheltuirea banilor publici și a dat ca exemplu Centrul de Cultură și Artă.
De asemenea, a anunțat că a avut o întâlnire cu primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, pentru a stabili un parteneriat între cele două instituții în vederea dezvoltării zonei metropolitane a reședinței de județ și a construirii unui parc industrial, pentru atragerea de investitori, crearea de noi locuri de muncă și creșterea potențialului turistic al arealului.
”Ne dorim să înființăm un muzeul al satului în zona Castrului Roman Porolissum și, împreună cu Primăria Zalău, să construim un nou drum de legătură cu Complexul arheologic de la Moigrad”, a adăugat președintele CJ Sălaj.
Tot vineri, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind constituirea fondului la dispoziţia Consiliului Judeţean din cota de 6% din impozitul pe venit, repartizarea acestuia și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării drumurilor județene și comunale pe unități administrativ-teritoriale, pe anul 2021.
”Pentru împărțirea celor 27 milioane lei din cota de 6% din impozitul pe venit, am aplicat aceleași criterii ca în anii precedenți: excedentul fiecărui UAT, execuția pe fiecare UAT în 2020, separat pe secțiunile funcționare și dezvoltare. Toate acestea au fost coroborate cu nivelul încasărilor la bugetele locale și numărul de locuitori. În 2021, punem accentul pe dezvoltare, și nu pe funcționare”, a transmis vicepreședintele Szilágyi Róbert István.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *