Consilierul județean Nicolae Olar cere reabilitarea fântânii lui Simon Bărnuțiu de pe E81

”Țineți cu poporul, ca să nu rătăciți”, spunea Simion Bărnuțiu liderilor politici din timpul său.

Marele om politic român, istoric, filozof și profesor universitar, unul dintre cei care au organizat Revoluția de la 1848 din Transilvania, moare pe drumul spre Bocșa natală, la 28 mai 1864, lângă Fântâna Gorgana situată la hotarul localității Sânmihaiu Almașului.

Dacă alte monumente păstrează memoria ilustrului înaintaș, nu același lucru se poate spune despre monumentul ridicat pe locul morții acestuia. Aici, la Gorgana, locul este încărcat de istorie iar ,,povestea”, care să atragă turiștii, există! Din păcate, locul nu este deloc pus în valoare iar monumentul istoric este, în primul rând, în stare de degradare.

„În ședința Consiliului Județean, din 27 august 2021, am votat pentru trecerea acestui monument în administrarea Consiliului Județean Sălaj astfel încât să putem identifica resursele financiare necesare pentru reabilitarea și valorificarea turistică a monumentului ridicat în memoria ilustrului înaintaș sălăjanc, spune consilierul județean Nicolae Olar de la USR-PLUS.

Fântâna lui Simion Bărnuțiu se află la marginea drumului european E81, în zona dealului Gorgana. Din păcate, foarte puțini dintre cei care trec pe aici se opresc să vadă despre ce este vorba, în zonă neexistând niciun indicator care să semnalizeze monumentul și să atragă astfel atenția asupra lui.

Chiar lângă șosea este ceea ce ar trebui să fie o parcare … imaginile sunt grăitoare în acest sens. De acolo începe o alee lungă, cândva asfaltată, astăzi denivelată și năpădită de buruieni.

Apoi, dai de un cub de beton văruit în alb. În lipsa unui panou informativ, poți doar să presupui ce ar trebui să fie. De fapt, este o reprezentare stilizată a unei fântâni simbolice ce are inscripționată pe fiecare latură, în partea de sus, cuvintele: ”Frățietate”, ”Egalitate”, ”Naționalitate” și ”Libertate” – sloganurile revoluției române de la 1848.

„În calitate de consilier județean și președinte al Comisiei de Servicii Publice, Agricultură, Mediu și Turism am cerut conducerii Consiliului Județean Sălaj să aibă în vedere următoarele aspecte:

▶️ amenajarea parcării la standarde europene

▶️ semnalizarea monumentului din ambele direcții, de la distanță, astfel încât turiștii ocazionali, să fie îndemnați să se oprească

▶️ reabilitarea ansamblului monumentului

▶️ amplasarea de panouri informative lângă fântână și lângă monument „, transmite Olar.

„Am cerut totodată implicarea în acest proiect al istoricilor și oamenilor de cultură și artă din județul nostru.

De asemenea, cred că locul și povestea lui ar trebui ,,legate” de comuna natală a lui Simion Bărnuțiu, Bocșa. Se poate realiza, în acest sens, inclusiv un traseu turistic.

Dacă vrem să creștem vizibilitatea monumentelor istorice sălăjene, dacă vrem să atragem turiști în Sălaj, astfel de obiective turistice, cum ar fi cel al lui Simion Bărnuțiu de la Gorgana, trebuie urgent reabilitate și promovate.

Un popor care își respectă înaintașii și le cinstește memoria nu va rătăci niciodată!”, spune Nicolae Olar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *