Consiliul Județean demarează o anchetă după ce un pacient a fost refuzat să fie tratat la spitalul din Zalău

Un tânăr care a fost victima unui accident rutier și a suferit mai multe răni la față s-a prezentat marți noaptea, 28 septembrie la UPU SMURD Zalău pentru a cere ajutor medical. Ajuns puțin după ora 22.00 la spitalul județean, Vasile Damsa a fost investigat de un dr. Filip Cristian – medic primar imagistică și radiologie medicală. Conform rezultatului de examinare radiologică, dr. Filip Cristian a constatat că pacientul Vasile Damsa are o fractură cu deplasare la nivelul piramidei nazale.  După ce i-a înmânat documentele medicale, doctorul i-a recomandat pacientului cu fractură la piramida nazală să revină a doua zi la un control ORL în Ambulatoriul de Specialitate.
Tânărul cu nasul rupt și cu dureri insuportabile a fos dezamăgit de atitudinea medicilor de la spitalul județean și a postat un videoclip pe Facebook în care explică tratamentul inuman primit la UPU SMURD Zalău. Tot în aceiași noapte, după miezul nopții s-a urcat în mașină și a plecat direct la Cluj, la Spitalul de Urgențe, unde medicii clujeni l-au introdus imediat în sala de operații, fiind suspus de urgență unei intervenții chirurgicale. Mai mult, medicii clujeni au rămas șocați de atitudinea cadrelor medicale din Zalău, care au stat pasive la un caz de URGENȚĂ, un caz care trebuia să fie tratat la Spitalul Județean de Urgență din Zalău.

Consiliul Județean Sălaj a demarat o anchetă pentru a face lumină în acest caz CUTREMURĂTOR

În cadrul ședinței Consiliului Județean Sălaj de azi, 30 septembrie, consilierul județean USR PLUS, Nicolae Olar și consilierul județean PSD, Sergiu Panie, au prezentat cazul revoltător al tânărului Vasile Damsa care a fost refuzat să fie tratat la spital și au cerut explicații de la președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.
Nicolae Olar, consilier județean USR PLUS: „Este vorba despre refuzul de a acorda tratamentul unui pacient, o să vă pun toate datele la dispoziție și în consecință vă rog să analizați.”
Președinte CJ, Dinu Iancu-Sălăjanu: „Au fost medici care au vrut să se angajeze pe specialitatea de chirurgie maxilo-facială. Nu au fost scoase posturile la concurs. Noi astăzi nu avem un astfel de chirurg în județ, în spitalul județean. Oricum urmează să am o discuție cu doamna manager, cu medicii de specialitate, să vedem din ce cauze și cum sa ajuns la acest lucru. Ce mă bucur pentru pacient că a fost operat cu succes și că este în afara oricărui pericol, fiind tratat de medici care pot face acest serviciu”.
Nicolae Olar, consilier județean USR PLUS: „E important să lămurim toate aspectele, să nu rămâne ceva ne clar”.
Președine CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu: „Opinii sunt multe, insinuări sunt multe. Noi trebuie să purtăm prima data o discuție și pe urmă dacă va fi cazul să facem o anchetă, astfel încât să lămurim lucrurile. Să dăm un răspuns public și oamenii întradevăr să înțeleagă dacă a fost de de nivelul și de specialitatea celor care putea să trateze un astfel de caz, sau dacă pentru pacient a fost foarte bine că a fost operat de medici specialiști în acest domeniu”.
Nicolae Olar: „Este foarte important să încercăm să evităm pe viitor astfel de evenimente.”
Președinte CJ, Dinu Iancu-Sălăjanu: „Noi suntem într-un proces de dezvoltare a spitalului județean. Mai contează să nu facem speculații și să ne măsurăm puterile după posibilitățile noastre. Adciă nu putem să ne comparăm cu Clujul în ceea ce înseamnă specialiști în domeniul medicinei. De aceea consider că trebuie să fie o colaborare între Spitalul Județean Sălaj și spitalele de specialitate din Cluj, astfel încât oamenii să fie tratați în cele mai bune condiții de către cei mai buni speciliști în domeniu și să nu periclităm viața și siguranța cetățenilor noștri. Voi avea o discuție cu managerul, cu medicii de specialitate, în special cu cei care l-au tratat pe acest domn.”
Liderul de grup al PSD, Sergiu Panie: „Eu în calitate de consilier județean am fost și eu semnalat despre această chestiune. Cred că este necesar o poziție clară din partea spitalului județean ‘i să se clarifice această problemă, să nu se dea impresia doamne ferește sub o formă sau alta că se poate întâmpla și pe viitor.”

RASPUNSUL SOCANT al Spitalul Județean de Urgență Zalău nu a clarificat deloc situația, ba mai mult a lăsat o impresie negativă pentru cetățeni. Sora tânărului refuzat să fie tratat la spital spune că: „Fiind un membru important din familie, sora pacientului Vasile Damsa, am buna voiinta de a va informa ca a ajuns intr-o stare grava la Spitalul de Urgente din Cluj-Napoca unde s-a intervenit chirurgical, medicii marturisind ca nu isi pot imagina cum un cadru medical poate trimite un pacient acasa in asa stare grava ! Asa ca sa tragem concluziile fiecare, daca viata unui om nu este atat de importanta si daca nu avem specialistii necasari pentru solutionarea problemelor in Spitalul Județean de Urgență Zalău, suntem nevoiti sa parasim judetul pentru o viata mai longeviva ! Multumesc pentru devotamentul dumneavoastra de a lasa un om in fata spitalului , constatand ca este intr-o stare stabila, asta e un semnal de alarma pentru tot ce se petrece in sistemul medical ! Presupun cand ati jurat acel legamant de a ajuta oamenii, nu ati facut-o pentru cabinetele private ci pentru bunul demers al lucrurilor.”
Spitalul Județean de Urgență a ieșit public cu versiunea lor: „Pacientul la care face referire materialul filmat, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe la ora 22:07, cu cod triaj “urgent”; Pacientul a fost preluat de către medicul de gardă, a fost evaluat şi investigat, iar pe toată durata evaluării pacientul a fost stabil, nu prezenta epistaxis, nu i-a fost pusă viaţa în pericol , motiv pentru care medicul de gardă a recomandat consult ORL în Ambulatoriul de Specialitate, a doua zi dimineaţa. Pacientul a părăsit Unitatea de Primiri Urgenţe cu recomandări la ora 00:21, starea acestuia fiind stabilă.
 🩺Menţionăm faptul că medicul de gardă, în funcţie de evaluarea făcută pacientului, hotărăşte dacă solicită consultultul medicului specialist (medicului în specialitatea ORL, în acest caz, care efectuează garda la domiciliu). Ȋn cazul pacientului din cazul descris, medicul urgentist a hotărât faptul că starea pacientului nu impune consultul ORL de urgenţă, recomandând consultul de specialitate a doua zi în Ambulatoriul de Specialitate ORL.
 🙌Vă asigurăm că efortul întregii echipe din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean de Urgență Zalău a fost şi este de a asigura prompt şi profesionist investigaţii, îngrijiri şi tratament tuturor pacienţilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *