Cosmin Ardelean, candidat Alianța Dreapta Unită USR PMP la președinția Consiliului Județean: ”Vrem să contribuim la sănătatea Sălajului prin facilitarea accesului la servicii medicale moderne”

Dreptul la sănătatea este un drept fundamental al omului, garantat de Constituție și deci statul este responsabil de sănătatea cetățenilor săi. Multe din spitalele României sunt uitate în timp, iar în mediul rural situația este dezastruoasă. Nu există acces la serviciile sanitare în multe sate. Nu există medici și personal medical, iar bătrânii sunt nevoiți să caute ajutor în localitățile învecinate, uneori la sute de km.

Sălajul se confruntă cu o lipsă majoră de medici de familie, mai mult de 15 comune din județ nu au medic de familie. Strategia națională de sănătate este la fel ca România Educată, doar pe hârtie. Rezultate zero. Chiar și atunci când vorbim de asigurarea asistenței medicale primare.

• Avem nevoie de centre medicale regionale la standarde europene

Nu vrem să tăiem panglici de inaugurare, vrem să avem unde să ne îngrijim bătrânii din satele și așa depopulate masiv. Vrem să ne folosim de banii europeni care ne stau la dispoziție pentru proiectele pe termen lung, cu avantaje multiple pentru toți cetățenii.

Centrele medicale moderne sunt soluția pentru regiunile din Sălaj, activitatea aici s-ar concentra pe prevenție și ar rezolva urgențele minore. Într-un astfel de centru beneficiezi de la recoltare de analize și alte proceduri care țin de medicina de familie, până la investigații de specialitate ca pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, stomatologie.

Pentru oameni e foarte important ca autoritățile locale să se gândească la sănătatea lor și să le ofere accesul la sănătate, cât mai aproape de casă.

Locuitorii de multe sate merg zeci sau sute de km până la spitalele din județ și de multe ori pierd timp prețios pe drum.

În scenariul fericit în care avem și centre medicale și personal bine pregătit în mediul rural, degrevăm medicii din spitalele județului. Astfel, nu mai vii zeci sau sute de km până la cel mai apropiat spital ca să îți faci analize uzuale sau investigații minore, primii pași îi faci la centrul medical din comuna sau satul tău. Pentru asta e nevoie să dezvoltăm infrastructura medicală prespitalicească. Cea din Strategia Națională de Sănătate.

• Bani europeni pentru probleme vechi românești

În Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) există linii de finanțare pentru modernizarea cabinetelor de medici de familie, cu prioritate a celor din mediul rural și din orașele mici, care îți pun la dispoziție screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cu boli cronice. Pentru ca acești bani să fie accesați e nevoie de o echipă de oameni de bună credință, cu viziune, la Consiliul Județean și de primari gospodari care să lupte pentru a le asigura celor care i-au ales o viață cât mai bună. Și, nu în ultimul rând, de o comunicare eficientă între autorități.

Alianța Dreapta Unită USR PMP are echipa de specialiști, are voință politică, are dorința de a face treabă pentru sălăjeni. Mai are nevoie doar de încrederea și votul tău pe 9 iunie. Împreună însănătoșim Sălajul!

Comandat de Partidul Uniunea Salvați România – filiala Sălaj (parte a alianței electorale „Alianța Dreapta Unită USR-PMP”) și realizat de SC Monitorul de Salaj SRL. CMF: 21240009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *