Curtea Artiștilor s-a extins și în oras, iar printre invitați sunt Maia Morgenstern, Alex Stefanescu, Ada Milea

In 2018, tanarul Darius Prodan a fondat in Zalau, un oras cu doar 60.000 de locuitori, fara teatru si fara cinematograf, un teatru in curtea bunicilor plecati in Italia. A construit o scena din paleti, o tribuna si si-a propus sa faca spectacole cu colegii de la facultate sau alti actori tineri.

In 2019, teatrul avea nume “Curtea Artistilor” si peste  80 de evenimente – de la concerte, la ateliere pentru copii, stand up sau spectacole de teatru, iar pe scena de la Zalau au fost invitati actori ca Maia Morgenstern, Razvan Vasilescu, Matei Constantin Florin Piersic Jr. sau Alex Stefanescu, printre altii.
Pentru ca actuala Curte a Artistilor a devenit neincapatoare, Darius Prodan a gasit un alt spatiu in oras pe care urmeaza sa-l transforme intr-un centru multicultural, insa lucrarile dureaza mai mult decat anticipase el, asadar activitatea culturala ramane in Curtea Artistilor, dar si pe strazile Zalaului, unde anul acesta locuitorii au parte de intalniri cu statui vivante, perfomance-uri pe picioroange, triciclete si parade de carnaval.

„Programul a fost gandit sa ofere macar un eveniment pentru orice tip de persoana. Avem spectacole pentru cei mici, teatru pentru adulti, spectacole de familie, stand-up comedy, spectacole de improvizatie, concerte si one-man-show-uri. Incercam sane reinventam, sa imbinam teatrul si cu alte tipuri de arte performative, sa oferim un minim de normalitate intr-un oras fara o agenda culturala si de ce nu, sa incercam sa fim un exemplu de proiect de succes pentru orasele mici si mijlocii din tara”, povesteste pentru urban.ro Darius Prodan, initiatorul proiectului.

Spectacole si concerte au loc in fiecare miercuri si vineri, iar martea, locuitorii Zalaului pot descoperi spectacole stradale pe platoul de marmura din centrul orasului.

Spectacolele de improvizatie si stand-up comedy au loc pe 6 august, „Improshow”, pe 18 august, „Silviu gherman Post Pandemic Show”, pe 27 august, „Stand-up comedy cu Bordea si Nelu Cortea”, 3 septembrie, „Stand-up comedy cu Radu Bucalae, George Tanase si Ioana State” si pe 10 septembrie, „Stand-up comedy cu Dan Badea si Dan Tutu”.

Alex Stefanescu se intoarce la Zalau cu spectacolul „9 piese remixate” (11 august), iar Ada Milea, Bobo Burlacianu si Cristi Rigman vor sustine un Concert in 3 (25 august).

„Istoria romanilor pe scurt” cu Bogdan Gontineac, Dragos Lupu si Silviu Rusti are loc pe 13 august, iar Maia Morgenstern si Marius Bodochi vin la Zalau cu spectacolul „Elixir” pe 20 august.

„Anul acesta ne-am propus sa iesim in strada si sa aducem spectacolele mai aproape de oamenii din Zalau. Ne dorim un oras viu, cu un centru animat, iar in contextul in care aproape toate activitatile culturale sau de entertainment se mutala periferie in parcarile unor centre comerciale, spectacolele noastre stradale au fost mai mult decat bine venite si apreciate. Lucram cu echipa Magic Puppet din Cluj-Napoca, care ne va aduce in fiecare zi de marti statui vivante, perfomance-uri pe picioroange, triciclete si parade de carnaval. Pentru un oras mare nu sunt lucruri neaparat iesite din comun, dar statuile vivante de marti au fost primele statui vivante care au venit vreodata in Zalau”, adaugă Darius.

Biletele si programul complet pentru evenimentele din Zalau sunt disponibile aici. De asemenea, organizatorii ofera reduceri si bilete gratuite la evenimente celor care doneaza sange prin aplicatia BlooDoChallenge, un proiect gandit de cativa adolescenti din Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *