Deducere de 100 de lei pentru părinții salariați, pentru fiecare copil înscris la școală

De la începutul anului 2023, potrivit Ordonanței 16/2022, părinții salariați beneficiază de o deducere suplimentară din impozitul pe venit pentru fiecare copil înscris la școală. Valoarea deducerii este de 100 de lei, ceea ce înseamnă că părinții câștigă 10 lei.

Ordonanța 16/2022, prin care a fost modificată Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, prevede că, din 1 ianuarie 2023, părinții salariați primesc o deducere suplimentară pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală.

„Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”, se arată în Ordonanța 16/2022.

În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea se va acorda doar unuia dintre ei. Pentru a primi deducerea, părintele trebuie să prezinte la angajator o declarație pe proprie răspundere, însoțită de o copie a cărții de identitate, o copie a certificatului de naștere al copilului și o adeverință de la unitatea de învățământ unde este înscris acesta.

Atenție! Deducerea nu înseamnă că părinții vor primi câte 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, ci că scade baza impozabilă cu 100 lei, ceea ce înseamnă un „câștig” de doar 10 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *