Deputatul PSD Sălaj, dr. Florian Neaga: „Creșterea economiei și bunăstarea socială, prioritățile bugetului adoptat în Parlament”

Plenul Parlamentului s-a reunit miercuri, 20 decembrie, pentru a finaliza dezbaterile şi a da votul final pe proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. În total, s-au depus 20.432 de amendamente la bugetul de stat pe 2024, dintre care doar 962 au fost admise şi 19.470 respinse. Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat proiectul legii bugetului de stat pe 2024 cu 299 de voturi pentru şi 82 de voturi împotrivă. 
„Am votat ieri în Parlament bugetul pe anul 2024, prin care România reușește să își asigure atât o dezvoltare economică consistentă, cât și bunăstare socială. Realizarea celor două aspecte este tocmai scopul acestei legi de primă importanță.
Creșterea economiei este condiția pentru creșterea calității vieții românilor și acest buget asigură previziuni pozitive în atingerea obiectivului. Cu 150 de miliarde de lei în plus la Produsul Intern Brut, o creștere economică de 3,4 la sută. Prin investiții record, de 120 de miliarde de lei și un plus de peste 80.000 de noi locuri de muncă.
Cele 30 de miliarde alocate transportului, o creștere de 27 la sută, asigură o dezvoltare în ritm accelerat a autostrăzilor. Și se vor realiza modernizări importante pe calea ferată, care până acum a suferit din cauza subfinanțării. Banii includ și intrarea în funcțiune a 37 de trenuri electrice noi.
Pentru agricultură sunt 34,4 miliarde de lei, care vor corecta neajunsurile din acest domeniu vital pentru mersul economiei. Sunt finanțate consistent programe de susținere, dar și de dezvoltare, prin investiții importante în irigații, independență energetică și procesare agroalimentară, menită să aducă plusvaloare în agricultura românească.
Sănătatea are o creștere importantă, de 44 la sută, iar din cei 19 miliarde de lei alocați 11 miliarde reprezintă investiții în 3.500 de proiecte. Încep lucrări la 21 de spitale și secții noi, iar programele de sănătate beneficiază de 3,2 miliarde de lei în plus.
Pentru educație, bugetul este unul fără precedent, de 74 de miliarde de lei, cu o creșetere de 61 la sută. Din care 12 miliarde de lei merg în investiții majore în infrastructura școlară. Salariile profesorilor cresc cu 20 la sută. Nu mai puțin de 1,1 miliarde de lei vor însemna masă caldă pentru copii din 1.000 de școli și grădinițe.
Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de români va însemna bunăstare socială. Crește salariul minim la 3.700 de lei. Cresc alocațiile pentru copii. Iar pensiile vor crește în două etape. Toate pensiile se măresc de la 1 ianuarie cu 13,8 la sută, iar din toamnă vor fi din nou creșteri prin recalcularea pensiilor.
Din păcate, lucrările au fost grav perturbate de liderii unor formațiuni politice, al căror singur scop este tocmai de a deturna dezbaterile, încercând să le transforme în derizoriu și să discrediteze Legislativul. Comportamentul scandalos, condamnabil, al acestora a trădat interesul lor de a sabota legea bugetului, de a sabota de fapt dezvoltarea României”, a transmis deputatul PSD Sălaj, dr. Florian Neaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *