Descoperirea anului 2023. Arheologii clujeni au găsit zidurile vechi ale Castrului Roman de la Sutor

O echipă de arheologi clujeni coordonați de academicianul Mihai Barbulescu și formată din Coriolan OPREAN, șeful Departamentului de Arheologie a Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Române, Cociș Sorin, cercetător științific gradul 1 doctor la Institutul de Arheologie Cluj Napoca și Vlad lazarescu, cercetător științific gradul 2 doctor, au făcut descoperirea anului.

În urma săpăturilor, arheologii au făcut o descoperire monumentală. Au scos la suprafață zidurile Castrului Roman „Optatiana” de la Sutor din Epoca Romana, datând din anii 106- 270, construit în perioada împăratului Hadrian.

Cercetătorii au descoperit practic poarta de intrare din partea de Nord a castrului, care este blocată, detaliu unic realizat în ultimii ani privind descoperirile din Epoca Romană.

Totodată, arheologii au mai găsit o mulțime de elemente din piatră, inclusiv ștampila unității militare, un fragment din perete de aedicula (bucată dintr-un monument funerar), bucăți de vase, monede, etc.


Pentru continuarea săpăturilor, echipa de arheologi solicită sprijinul autorităților județene, sens în care au purtat discuții cu președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, care a promis că va vizita locul din Zimbor unde a fost făcută descoperirea zidurilor Castrului Roman de la Sutor.

Cercetătorii au nevoie de resurse pentru a continua săpăturile și propun ca tot ce va fi descoperit să facă parte dintr-un viitor muzeu, care ar putea fi vizitat de turiști, având în vedere că locul se află foarte aproape de nodul rutier de urcare pe Autostrada Transilvania.

One thought on “Descoperirea anului 2023. Arheologii clujeni au găsit zidurile vechi ale Castrului Roman de la Sutor

  1. Legende spun ca cetatea Almasului sa făcut cu piatră din castru data din mana în mână. Posibil cu piatră din acest castru,sau din cel de la Almas.Este greu de crezut ca pe traseul spre
    BOLOGA, la Cuzaplac Almas,Fildu nu erau castre romane .Legende spun ca Gelu romanul a căzut lovit de săgeată la raul Căpuș. Acesta se afla în vecinătatea castrului Sutor, și este foarte probabil ca în tumultul bătăliei cu maghiarii sa fie acest loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *