Directorul Zonei Metropolitane Zalău, Cristi Taloș, face demersuri pentru înființarea unui sistem antigrindină în Sălaj

Directorul executiv al ADI Zona Metropolitană Zalău, Cristian Taloș, vine în fața sălăjenilor cu o informare despre demersurile pe care le-a facut pana in prezent pentru infiintarea in Judetul Salaj al unui sistem antigrindina.

Un astfel de sistem antigrindină a făcut parte și din programul politic a lui Florin Florian, pe vremea când a candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Sălaj.

Dupa mai multe adrese trimise spre Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor ( SNACP), prin care directorul Cristian Taloș și-a exprimat dorinta clara si totodata necesitatea infiintarii in Judetul Salaj al unui sistem antigrindina, intalniri cu Prefectul si Subprefectii Judetului Salaj, cu Presedintele si Vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj, luni 22.05.2023 a avut o intalnire la Bucuresti cu domnul Gheorghe CAUNEI FLORESCU, presedintele acestei structuri sus amintite din cadrul Ministerului Agriculturii.

In cadrul acestei intalniri, directorul Cristian Talos a fost informat ca pentru Judetul Salaj a fost aprobata prin Hotararea de Guvern  nr.341/12.04.2023, studiul de fezabilitate pentru infiintarea de noi grupuri de combatere a grindinii. Prin acest studiu, se va determina numarul de puncte de lansare a rachetelor, necesare pentru a acoperii intreaga zona a Judetului, pentru protectia principalelor bazine legumicole, pomicole si viticole precum si a populatiei. Dupa finalizarea acestui SF in 2024, urmeaza achizitia de echipamente si dotari pentru punctele de lansare. Fondurile necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023.

Structura SNACP este stabilita prin prevederile legii nr. 173/2008 si include 3 centre zonale ( Moldova, Muntenia si Transilvania), 7 unitati de combatere a caderilor de grindina ( Prahova, Oltenia, Iasi, Vrancea, Mures, Timis si Maramures), Salajul facand parte din unitatea de combatere a grindinii Maramures.     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *