Doi maratoniști și o comunitate unită au îmbunătățit condițiile de învățare la Școala din Sânmihaiu Almașului, județul Sălaj

O comunitate unită poate produce schimbare și plus valoare. Este ceea ce au demonstrat zecile de copii, părinți și cadre didactice care s-au mobilizat în 3 iunie pentru a construi alături de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și partenerii săi, o sală de clasă outdoor în curtea Școlii Gimnaziale nr. 1 din comuna Sânmihaiu Almașului.

Proiectul a fost unul inedit pentru că s-a bazat pe o campanie de fundraising care a fost susținută și de ultramaratonistul Ianco Slovak, care a alergat pentru această cauză 52 de kilometri, pe distanța Cluj-Sînmihaiu Almașului. Exemplul lui a fost urmat și de profesorul de sport din comună, Ionuț Cuibuș. Acesta a alergat 31 de kilometri, venind dinspre Zalău spre școală.  Cei doi sportivi au fost primiți cu scandări și vuvuzele ale zecilor de copii și părinți. Majoritatea celor mici au alergat alături de cei doi pe străzile comunei, la capătul unui an pandemic în care o astfel de imagine a vieții și a bucuriei de a fi împreună părea de neconceput.

În cele din urmă, s-au strâns 8400 de lei pentru clasa oudoor, iar comunitatea locală a trecut la treabă. S-au implicat 99 de persoane, atât copii (44) și părinți (32), cât personalul CVCN (7) și cadre didactice (16), fiecare după pricepere.

În cele 9 ore de muncă, au fost construite 10 băncuțe și o catedră din europaleți, un dulap pentru depozitarea materialelor didactice și a pernelor, precum și o bibliotecă. A fost, de asemenea, amenajată o zonă de relaxare, cu hamace, și au fost montate trei parasolare pentru zilele toride, respectiv pregătite o serie de materiale educaționale utile în procesul educațional: cărti, clipboard-uri, perne, joc X si 0 din materiale naturale etc.

„Educația de calitate înseamnă mai mult decât o curriculă bună, o sală de clasă și un profesor dedicat. Educația ține și de contextul creat pentru învățare, care poate stimula gândirea liberă și creativitatea. Cadrul natural creat la Sânmihaiu Almașului potrivit pentru activități de educație outdoor, oferă elevilor nenumărate beneficii fizice, emoționale și relaționale, ce vor contribui la creșterea motivației și a sentimentului de plăcere în raport cu procesul de învățare”. a transmis Nicoleta Chiș-Racolța, manager de proiect.

“M-a încântat faptul că parinții, 32 la număr, au răspuns pozitiv invitației noastre și astfel, am petrecut împreună o zi excepțională, muncind pentru copii, pentru comunitate și educație. , a declarat Lavinia Gorgan, director Școala Gimnazială Sânmihaiu Almașului.

Proiectul „Educație în comunități interetnice. Mobilizare autentică” este derulat de Asociația Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația JK Youth Zalau și Asociația Organizatia Crestina Something New și beneficiază de o finanțare în valoare de 108.761,08 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia  prin Granturile SEE 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *