Două familii din Surduc au răspândit PPA în mai multe comune, fiind depistate 10 noi focare în Sălaj

În cursul lunii decembrie organele de anchetă au întocmit nu mai puțin de trei dosare penale privin Pesta Porcină Africană – două dosare pentru răspândirea bolii și un dosar pentru refuzul de a pune la dispoziția inspectorilor DSVSA Sălaj a două carcase de porci infestate cu PPA în scopul distrugerii acestora.

Cele trei dosare penale vizează două familii de romi din comuna Surduc unde DSVSA Sălaj a dispus punerea sub observație a exploatațiilor fiindu-le interzisă vânzarea porcilor. Proprietarii de animale nu au respectat dispozițiile impuse de DSV și au vândut porcii bolnavi în comuna Gâlgău, fapt pentru care s-a întocmit dosare penale.

În cele două gospodării din Surduc existau mai mulți porci, iar prin faptul că nu s-a respectat dispozițiile DSV și Planul General de măsuri privind combaterea PPA adoptat de Prefectura Sălaj, prin vânzarea porcilor bolnavi au fost create 10 noi focare de PPA în satele Ciocmani, Băbeni (comuna Băbeni), Ciaca (Zalha), Gâlgău Almașului, Cuceu și Rona (Jibou), Cristolțel (Surduc).

În acest sens a fost sesizată Poliția și Parchetul care cercetează acest caz.

„La acest moment la nivelul IPJ Sălaj avem un singur dosar în lucru privind Pesta Porcină Africană”, a transmis comandatul Polițiliei Sălăjene, Marius Stupar. 

Cel mai probabil celelalte dosare urmează să fie înregistrate la Poliție în perioada următoare sau toate informațiile au fost puse cap la cap într-un sigur dosar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.