DSVSA Sălaj deschide cel mai modern laborator din Transilvania

Unul dintre cele mai moderne laboratoare sanitar-veterinare din țară va fi dat în folosință în județul Sălaj.

Acesta va fi utilizat pentru depistarea organismelor modificate genetic, a bolilor deosebit de grave întâlnite la animale, dar și pentru identificarea coloranților sau a aditivilor din alimente, ce pot pune în pericol sănătate consumatorilor.

Laboratorul din dotarea Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Sălaj urmează să fie folosit și pentru județele învecinate. Valoarea investiției depășește trei milioane de lei.

Detalii despre investiție ne spune șeful DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin: „Putem face anumite determinări moderne pentru detecția anumitor boli, precum și tot ce înseamnă în industria alimentară organisme modificate genetic. Implementăm ultimele metode în ceea ce privește determinarea coloranților solubili din condimente. Știți că există o problemă în ceea ce privește aceste substanțe numite generic E-uri, iar noi încercăm ca, prin tot ce facem la nivelul implementării tehnicilor în cadrul laboratorului să dezvoltăm, în următoarea perioadă, aceste tehnici, care ne permit să efectuăm analize și la nivel regional”.

Noul laborator va prelua solicitările de analize venite de la fermieri, comercianți, producători, inclusiv cele de la populație.

Directorul executiv dr. Mircea Martin mai spune că: „Dorim ca după finalizarea acestei investiții să avem o capacitate analitică suficientă, care să răspundă tuturor cerințelor pe plan național. Un alt scop ar fi eficientizarea efectuării analizelor, prin optimizarea resurselor existente” .

Lucrările de construcție se apropie de final, laboratorul urmând să funcționeze în municipiul Zalău.

31 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea clădirii laboratorului

„Un proiect cu care ma mandresc este faptul ca am obtinut din partea ANSVSA un proiect de modernizare a laboratorului DSVSA in valoare de 31 miliarde de lei vechi. Suntem in faza finală a lucrărilor de modernizare a laboratorului. Laboratorul odata modernizat va fi probabil cel mai modern laborator sanitar-veterinar din nordul Transilvaniei, intrucat am avut in atentie toate detaliile, circuitul, dotarea lui, in asa fel incat sa tinem pasul cu tehnologia de ultimageneratie”, spune directorul executiv dr. Mircea MARTIN.

DSVSA Sălaj va avea cel mai performat laborator de analize din țară

„Am câștigat un proiect pe fonduri europene in valoare de 100.000 de euro la AFIR, care este aprobat. Am reusit sa obțin și partea de cofinantare de la ANSVSA. Proiectul este finalizat și a constat in achizitia unei linii PCR, pentru tot ce inseamna organisme modificate genetic, precum si toate analizele specifice care se efectueaza prin PCR cum ar fi PPA clasic si alte boli. Echipamentele vor fi montate în clădirea nouă reabilitată, imediat ce lucrările se vor finaliza”, transmite directorul Martin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *