DSVSA Sălaj trage un semnal de alarmă privind evoluția Pestei Porcine Africane

În prima parte a anului 2021 medicii veterinari oficiali ai DSVSA au depistat un număr mai mare de focare de PPA la porcul domestic care cuprinde mai multe localități din județul Sălaj.

Faptul că boala s-a răspândit pe un arial mai întins al județului se datorează faptului că au fost achiziționate animale din specia porcine fără a fi respectat Planul General de Măsuri adoptat la nivelul județului, animale achiziționate fără documente sanitar-veterinar, fără avize de la DSV și din surse necunoscute.

Tocmai mișcarea necontrolată a acestor animale care au luat contact cu mediul silvatic, au dus la o răspândire mai mare a boli la nivelul județului Sălaj, respectiv în acest an au fost declarate un număr de 28 de focare în 25 de localități: Aleuș, Jibou, Surduc, Ciocmani, Băbeni, Zalha, Gâlgău Almașului, Cristolțel, Poarta Sălajului, Fildu de Mijloc, Horoatu Crasnei, Dobrocina, Cehu Silvaniei, Racâș, Dragu, Lombirt, Derșida, Ileanda, Sărmășag, Almașu, Românași.

Din numărul total de 28 de focare declarate 17 proprietari au încălcat prevederile legale, achiziționând animale fără documente, fără a fi notificat DSV și din surse necunoscute. Ca atare aceștia nu au fost despăgubiți și li s-au aplicat amenzi contravenționale, respectiv 15 amenzi în valoare de 9000 lei precum și au fost făcute 3 sesizări penale.

În cele 28 de focare, 66 de porci au fost morți, 4 porci sacrificați și 179 de porci au fost uciși.

În ceea ce privește evoluția PPA la mistreț sunt afectate un număr de 28 de fonduri de vânătoare dintr-un total de 33. Din 2018 și până în prezent au fost găsiți morți (pozitivi) 131 de mistreți, iar din cei peste 2300 de mistreți vânați, 64 au fost pozitivi la PPA.

Comerțul cu porcine este interzis în cazurile declarării focarelor de boală, în localitățile afectate, mărusă dispusă prin hotărârea CLCB.

În restul teritoriului comerțul cu porcine este permis în următoarele condiții și anume:

  • – notificarea DSV privind intenția de a achiziționa porci cu destinație precisă (fermă sau gospodărie)
  • – porcii să fie identificați, dă dețină documente, respectiv formular de mișcare
  • – să fie verificați în prealabil de un medic veterinar
  • – să fie transportați respectându-se condițiile de protecție și bunăstare a animalelor

„Doar în condițiile acestea crescătorii de animale pot primii despăgubiri. Dacă crescătorii de animale vor respecta planurile de măsuri stabilite de hotărârile CLCB, vom reușii împreună să controlăm și să eradicăm această boală. 

Responsabilitatea majoră aparține în principal crescătorilor de animale, a medicilor veterinari și a unităților locale de sprijin. 

Cetățenii trebuie să respecte aceste măsuri întrucât prin apariția unor focare de boală în jurul fermelor comerciale afectează grav activitatea economică a acestora prin măsurile de restricție impuse acestora”, a transmis directorul executiv al DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *