După 11 ani de amânări abuzive a venit timpul ca România să intre în Schengen!

Amânarea abuzivă a intrării României și Bulgariei în Schengen a fost din nou subiect de dezbatere în Parlamentul European pe data de 5 octombrie 2022, Comisia, Consiliul și vasta majoritate a grupurilor din Parlament susținând că România și Bulgaria și-au îndeplinit de 11 ani obligațiile pentru a intra în Schengen, dar că din cauza atitudinii Olandei, ce se folosește de dreptul de veto, cele două țări nu pot intra în Schengen.
Vorbind pe acest subiect în plenul Parlamentului European, pe data de 05.10.2022, europarlamentarul Cristian Terheș a spus:
„Dragi colegi, stimat reprezentant al Comisiei, al Consiliului, vorbesc din perspectiva unui cetățean european, cetățean al României, și am stat și am ascultat cu foarte mare atenție ceea ce s-a spus în acest plen și nu pot să nu-mi ascund stupoarea și șocul la ceea ce am auzit.
S-a confirmat și s-a agreat de către toți că de 11 ani, 11 ani, România și Bulgaria indeplinesc toate condițiile pentru a intra în Schengen și cu toate acestea, în 2022 noi încă mai avem această discuție.
Avem colegi în acest plen care vin și spun că poate România și Bulgaria nu ar fi bine să fie primite în Schengen ba, dacă se poate, și să fie excluse din UE.
Vin alții care spun, și oferă scuze, că o țară profită și își folosește dreptul de veto pentru a opri integrarea României și a Bulgariei în Schengen.
Avem însă reprezentanții Comisiei, care vedem că au pârghii la îndemână să-și folosească “persuasiunea” pentru a “convinge” țări, și mă gândesc la Polonia și Ungaria, pentru a acționa într-o anumită direcție și vă întreb, cetățenii din România și din Bulgaria care aud această discuție, că de 11 ani, deși și-au îndeplinit toate condițiile, nu sunt primiți încă în Schengen, ce pot crede?
Ce pot crede despre Uniunea Europeană?
Ce pot crede despre Parlament și, nu în ultimul rând, despre Comisia Europeană?
Vă invit, de aceea, să întreprindeți toate demersurile pentru ca aceste țări, care de 11 ani și-au îndeplinit condițiile, să intre în Schengen.
Mulțumesc.”
Biroul de presă
Europarlamentar Cristian Terheș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *