E oficial! Scade pragul propus pentru abuzul în serviciu

UPDATE 18:00

Deputaţii liberali au decis, luni, să propună ca pragul de la care să fie sancţionat abuzul în serviciu să fie două salarii minime pe economie, a anunţat și liderul grupului PNL, Gabriel Andronache.

„Ministrul Justiţiei a venit şi ne-a prezentat toate deciziile Curţii Constituţionale. Nu uitaţi că există trei decizii! Totodată, vă subliniez un fapt extrem de important, şi anume că fostul ministru al Justiţiei din partea USR a introdus ca jalon în PNRR punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a Codurilor penal şi de procedură penală. Existând acest jalon, practic există o obligaţie asumată de ţara noastră prin PNRR ca punerea în acord a Codurilor să se realizeze, trebuia realizată de altfel până la sfârşitul lui decembrie 2022. Deci, această situaţie arată că suntem într-o depăşire a termenului asumat de România, de aici şi procedura de urgenţă cu privire la acest proiect”, a afirmat Andronache după şedinţa grupului parlamentar, la care a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în urma discuţiilor şi a argumentelor de constituţionalitate, Curtea Constituţională obligă impunerea unui prag, deşi majoritatea liberalilor consideră că nu este necesar.

„Din punctul nostru de vedere, al grupului, nu este obligatoriu impunerea unui prag, dar suntem obligaţi de deciziile Curţii să introducem acest prag. Mai mult decât atât, tot aceste decizii vin şi arată faptul că trebuie să aibă o anumită valoare. Vă reamintesc că, în 2018, Parlamentul a votat – grupul PNL nu a votat atunci acel proiect de modificare a Codului penal – şi s-a stabilit atunci un prag. Uitaţi-vă foarte bine în acel proiect care a fost votat de Parlament: se stabilise un prag cu salariul minim brut pe economie. Curtea Constituţională a spus că este derizoriu un astfel de prag”, a explicat Andronache.

Propunerea grupului PNL este ca acest prag să fie de două salarii minime pe economie. Salariul minim pe economie este de 3.000 de lei.

„Mai departe, grupul PNL vine şi propune ca acest prag să fie două salarii minime pe economie. E o propunere pe care o vom dezbate şi care, din punctul nostru de vedere, arată faptul că depăşim ceea ce Curtea a subliniat, anume aspectul derizoriu. În viziunea Curţii Constituţionale, nu în viziunea noastră, pentru că, repet, noi considerăm că nu e necesar un prag, cel puţin sub aspect politic, cu privire la această faptă despre care se discută”, a adăugat Andronache. â

Întrebat în legătură cu pragul înaintat de coaliţie şi de ministrul Justiţiei de 9.000 lei, Andronache a spus: „Este o propunere care va fi discutată şi aceea probabil în cadrul comisiei”

„Propunerea despre care faceţi dumneavoastră vorbire se referă la trei salarii minime pe economie, a avut în vedere acelaşi criteriu, şi anume: dacă un salariu minim a fost declarat ca fiind derizoriu de Curtea Constituţională, (…) propunerea cu trei salarii minime pe economie depăşeşte critica de neconstituţionalitate şi face această reglementare constituţională, face ca acest jalon să fie îndeplinit, nu să fie în pericol şi România să nu piardă bani”, a mai arătat Andronache.

——————————

Scade pragul propus pentru abuzul în serviciu. Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a mers luni la ședința de grup a deputaților PNL, pentru a discuta ce prag să fie susținut la Comisia juridică. Ministrul Justiției a susținut valoarea de 9.000 de lei, în timp ce alți liberali au dorit un prag mai mic. Astfel, potrivit surselor citate, liderii PNL au decis să propună un prag pentru abuzul în serviciu de 6.000 de lei. Pragul propus de PNL este mai mic decat cel anunțat de ministrul Cătălin Predoiu – 9.000 de lei.

Comisia juridică se reunește de la ora 17.00. Vor fi doar dezbateri, votul final în ceea ce privește raportul va fi dat mâine.

Lucian Bode: La discuţia din coaliţie nu s-a discutat despre un anumit prag la abuzul în serviciu

Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că Guvernul nu a avansat un prag pentru abuzul în serviciu, considerând că acest lucru trebuie făcut de Legislativ, şi a subliniat că la discuţia de duminică a coaliţiei nu s-a discutat despre sumele de 250.000 de lei sau 9.000 de lei.

„Eu am participat la activitatea de duminică, de la Vila Lac, activitatea coaliţiei. 80% din timp am discutat despre amendamentele la legea privind pensiile speciale. Discuţiile legate de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, proiectul de lege aflat în Parlament, au fost marginale şi ministrul Predoiu a fost mandatat de către coaliţie să discute cu grupurile parlamentare să găsească o soluţie. (…) Toate explicaţiile necesare au fost date de către Cătălin Predoiu, iar dacă mai sunt necesare şi alte declaraţii, şi alte explicaţii, le va da public”, a afirmat Lucian Bode, la Parlament.

„Guvernul nu a stabilit un prag, poate că era mai bine să stabilească Guvernul un prag, dar atunci erau discuţii de ce nu lăsăm Legislativul, pe drept cuvânt, să vină şi să stabilească ei un prag. Am încredere că în Camera Deputaţilor se va găsi acel prag rezonabil astfel încât aceste discuţii să nu mai aibă loc. (…) Nu a fost nimeni informat, nu doar eu, niciun membru al coaliţiei prezent la respectiva discuţie nu a discutat despre 250.000, despre 9.000 de lei sau despre altceva. (…) Eu, participant la respectiva discuţie, nu am auzit nicio clipă vorbindu-se despre 250.000 sau 9.000 de lei”, a mai spus Bode, întrebat dacă avea cunoştinţă de cuantumul de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu şi votat în Senat.

Amintim că Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, a anunţat că PNL va susţine în Camera Deputaţilor scăderea pragului privind abuzul în serviciu de la 250.000 de lei, cât a votat Senatul miercuri, la 9.000 de lei, cuantum propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Vreau să demontez teoria conform căreia se stabileşte un prag care dă liber la infracţiuni, este total falsă, pentru că orice faptă sub valoarea acestui prag foarte mic pe care îl vom promova la Camera Deputaţilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă mare şi cu recuperarea prejudiciului”, subliniază el

Şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a ieşit şi a declarat că propunerea făcută de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, privind pragul de 9.000 de lei la abuzul în serviciu, va fi susţinută de coaliţia de guvernare. ”Am discutat şi cu premierul Ciucă şi ne vom însuşi amendamentele la această lege”, susţinea Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *