Episcopul Petroniu a resfințit biserica din Parohia Bogdana

Duminică, 17 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bogdana, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Vasile Spancioc, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

La eveniment au participat primarul Comunei Buciumi, Eugen Lazăr și subprefectul Florin Florian.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru distincția acordată.

Satul Bogdana a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1560, sub numele de „Kásapatak”, ajungând ca în anul 1900 să primească denumirea actuală – Bogdana.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că, în anul 1755, în Bogdana a existat o biserică veche de lemn, însă ca urmare a creșterii numărului populației, între anii 1905-1908 s-a ridicat un nou lăcaș de cult din piatră, mult mai încăpător.

Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Vasile Spancioc a fost numit preot al Parohiei Bogdana, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel, între anii 2015-2023 au fost realizate următoarele lucrări: în interior s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, s-au montat geamuri, uși de acces și candelabre, au fost instalate sistemul de încălzire prin pardoseală și pe calorifere și cel de sonorizare, s-a refăcut instalația electrică, s-au confecționat iconostas, strane și tetrapoade din lemn de tei, scările spre cafas au fost recondiționate, s-au achiziționat un clopot de 300 kg, bănci și mobilier bisericesc, iar clopotele au fost automatizate. În exterior lăcașul de cult a fost vopsit cu vopsea lavabilă, s-a refăcut acoperișul, la intrările în biserică au fost edificate două pridvoare, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, care în partea din față a acestuia a fost placat cu gresie, s-a montat un sistem de iluminare a bisericii pe timp de noapte și s-au recondiționat o troiță, monumentul eroilor și gardul de împrejmuire a lăcașului de cult. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

One thought on “Episcopul Petroniu a resfințit biserica din Parohia Bogdana

  1. Da,mari și minunate sunt lucrurile tale Doamne!
    Milostivul Dumnezeu sa le dăruiască sănătate acelor buni credincioși care punând mana de la mana, Biserică a fost gătită de reamintire.
    Dar din imaginile de mai sus primarul și sub prefectul s au dublat.
    Oare pe ei nu ia resfintit, preasfințitul părinte petroniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *