Eurodeputatul Terheș are dovada că premierul Florin Cîțu a fost condamnat penal în SUA

Europarlamentarul Cristian Terheș și lider al PNȚCD, a postat recent pe Facebook dovada că premierul Florin Cîțu a fost condamnat penal în SUA.


„Ce rezulta din datele de la instanta din Iowa?

Pentru a nu mai exista discutii daca fapta premierului Citu – pentru care a fost condamnat in 2001 in SUA la 2 zile de puscarie si la plata a 1000 de dolari amenda – a fost contraventie sau infractiune, va pun la dispozitie in comentarii capturi de pe pagina instantei din Iowa de unde rezulta, fara tagada, ca fapta pentru care a fost cercetat si condamnat a fost infractiune si nu contraventie.
De asemenea, pentru a nu se crede ca respectivele capturi au fost editate, va prezint si o inregistrare video facuta ecranului de computer atunci cand am navigat prin toate optiunile respectivului caz. La finalul inregistrarii video am inclus si cele spuse de Florin Citu, din pozitia de premier de aceasta data, cu privire la condamnarea din SUA.
Ce rezulta fara echivoc din datele puse la dispozitie la instanta din Iowa:
1. Florin Citu a fost prins in trafic, in noaptea de 3 decembrie 2000, in timp ce conducerea un autovehicul si se afla sub influenta alcoolului si/sau drogurilor, ofensa prevazuta de art. 321J.2(A) din Codul penal al statului Iowa.
2. Din cauza gradului de intoxicare, fapta a fost catalogata infractiune („serious misdemeanor”) iar Florin Citu a fost retinut pe loc.
3. Pe data de 4 decembrie 2000 impotriva sa s-a deschis dosar penal („criminal complaint”) [a se vedea captura Fillings 3].
4. Pe data de 4 decembrie 2000 a si aparut in fata unui judecator in procedura numita „hearing for initial appearance”.
Aceasta procedura este specifica procedurilor penale americane, dar nu numai, unde persoana privata de libertate pentru o infractiune este adusa in fata unui judecator in 24 de ore de cand este retinuta/arestata.
In cadrul acestei proceduri judecatorul decide daca persoana ramane sau nu in arest, iar daca e eliberata care sunt conditiile ramanerii in libertate. Detaliile acestei proceduri sunt explicate de un avocat aici: https://www.hamplaw.com/initial-appearance
5. Pe data de 15 decembrie 2000 s-a programat rechizitoriul si trimiterea sa in judecata pe data de 27 decembrie 2000.
6. Pe data de 21 decembrie 2000, la cererea instantei, Florin Citu si-a facut „substance abuse evaluation”.
Procedura de „substance abuse evaluation”, in cazurile de DUI, se face pentru a determina gradul de dependenta al persoanelor respective de substantele interzise. Detalii despre procedura aici: https://dui.drivinglaws.org/…/the-importance-dui…
7. Pe data de 27 decembrie 2000 Florin Citu a fost trimis in judecata pentru DUI si s-a intrat in procedura de pledare a vinovatiei.
8. Pe data de 8 ianuarie 2001 Florin Citu a pledat ca nevinovat.
9. Pe data de 9 ianuarie 2001 cauza a fost programata sa fie judecata in fata juratilor pe data de 1 martie 2001.
Tot atunci s-a programat un „pretrial conference” pentru data de 19 februarie 2001, cand partile puteau cadea de acord asupra pledarii ca vinovat si reducerii sentintei.
10. Pe data de 26 februarie 2001 Florin Citu si-a schimbat pozitia si a depus o cerere prin care isi recunoaste fapta si pledeaza ca vinovat.
Admiterea faptei si pledarea ca vinovat face ca persoana sa nu mai apara in fata juratilor. In cazul de fata, judecata propriu-zisa in fata juratilor era programata pentru 1 martie 2001.
11. Pe data de 27 februarie 2001 instanta a acceptat pledarea ca vinovat a lui Florin Citu si a programat pe data de 26 martie pronuntarea sentintei de condamnare.
12. Pe data de 26 martie 2001 instanta l-a condamnat la 2 zile de puscarie (jail) si o amenda penala de 1000 de dolari, plus alte penalitati. De asemenea, instanta a stabilit un „payment plan” (plati esalonate) pentru Florin Citu ca sa-si poata plati amenda si restul obligatiilor financiare. Finalizarea platii tuturor obligatiilor s-a facut pe 4 mai 2001.
Desi in prima faza a pledat nevinovat, ulterior, pentru a evita sa apara in fata juratilor, Florin Citu si-a recunoscut la final fapta si a pledat vinovat, fiind condamnat la 2 zile de puscarie si plata a 1000 de dolari amenda.
In concluzie, indiferent de ceea ce spun cei din PNL, Florin Citu a fost acuzat de o fapta penala, retinut pentru o fapta penala, cercetat penal, judecat penal si condamnat penal pentru o fapta pentru care chiar el insusi a pledat vinovat”, transmite europarlamentarul Cristian Terheș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *