Europarlamentarul Cristian Terheș, întâlnire cu ambasadoarea Daniela Morari, sefa misiunii Republicii Moldova pe langa UE

Intalnire bilaterala intre europarlamentarul Cristian Terhes si ambasadoarea Daniela Morari, sefa misiunii Republicii Moldova pe langa UE.

Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD, si Daniela Morari, sefa misiunii Republicii Moldova pe langa Uniunea Europeana, au avut o intalnire bilaterala pe data de 16 iulie 2021 la Bruxelles pentru a identifica proiecte de interes comun in vederea promovarii Republicii Moldova si sprijinirii aspiratiilor cetatenilor pentru consolidarea democratiei, dezvoltarea economiei si cresterea prosperitatii.

Intalnirea vine dupa alegerile anticipate parlamentare din Republica Moldova, care au avut loc pe data de 11 iulie, unde europarlamentarul Cristian Terhes a fost observator din partea Parlamentului European.

In cadrul discutiei au reiesit patru directii prioritare in care Republica Moldova are nevoie sa fie sustinuta in vederea consolidarii parcursului democratic al acesteia si cresterii nivelului de trai pentru toti cetatenii ei.

Prima directie este sprijinirea atat a firmelor mici si mijlocii, cat si a fermierilor din Republica Moldova pentru a-si creste productia de bunuri si servicii, in scopul crearii de cat mai multe locuri de munca. Acest lucru implica inclusiv informarea populatiei cu privire la sursele de finantare existente, precum si accesul simplificat si facil la acestea.

A doua prioritate este sprijinirea promovarii produselor din Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene si facilitarea accesului acestor produse pe piata unica. Promovarea vinurilor moldovenesti, recunoscute la nivel mondial pentru buna lor calitate, ramane a fi o prioritate.

In acest context europarlamentarul Terhes a evocat faptul ca, fiind in vizita de observare la alegeri in Republica Moldova, a vizitat impreuna cu delegatia din Parlamentul European cramele de la Cricova, care sunt cele mai mari din lume si un punct turistic extrem de important.

Cramele de la Cricova au peste 120 km de tuneluri subterane iar aici exista colectii de vinuri oferite mai multor oameni de stat ai lumii, printre care Secretarul de Stat American John Kerry, Senatorul John McCain, Presedintele Iohannis, Premierii Ponta si Ciolos, si altii.

Partile au convenit sa conlucreze pentru organizarea unei vizite in Republica Moldova a unei delegatii a Parlamentului European, precum si, cu proxima ocazie dupa incheierea pandemiei, pentru organizarea unei expozitii de vinuri moldovenesti in Parlamentul European.

A treia prioritate discutata a fost realizarea si finantarea mai multor proiecte comune de infrastructura in vederea conectarii Republicii Moldova cu retelele trans-europene de transport. Aici intra si necesitatea imperativa a proiectelor de infrastructura dintre Republica Moldova si Romania.

A patra tema importanta abordata in cadrul acestei intalniri bilaterale a fost agenda digitala, inclusiv eliminarea tarifelor de roaming la nivelul UE, cu precadere Romania.

Subiectul eliminarii tarifelor de roaming dintre Republica Moldova si tarile UE a fost in atentia europarlamentarului Terhes inca dinaintea vizitei acestuia ca observator la alegeri. Discutiile pe care acesta le-a avut in Republica Moldova cu mai multi cetateni au confirmat nevoia urgenta a implementarii unei astfel de masuri.

Nu in ultimul rand, in cadrul discutiei s-a abordat si importanta continuarii cresterii transparentei, ce va aduce institutiile si autoritatile publice mai aproape de cetateni si le va creste credibilitatea.

„Pentru romanii care nu au fost inca in Republica Moldova ii invit sa o faca. Cu adevarat este un loc unde te simti un oaspete bine-venit si unde esti bine servit. Am locuit 17 ani in SUA insa cel mai bun steak l-am servit la Chisinau. Republica Moldova are un potential enorm, oameni minunati ce aspira sa-si faca un viitor la ei acasa, intr-o tara prospera si democratica, si trebuie sustinuti in acest demers”, a spus europarlamentarul Terhes.

„Foarte multe autoritati au promis cetatenilor Republicii Moldova ca vor primi sprijin pentru imbunatatirea nivelului de trai si pentru modernizarea tarii. Pe 11 iulie cetatenii Republicii Moldova s-au tinut de cuvant. Acum e randul celor care le-au promis sprijin sa o faca”, a concluzionat Cristian Terhes dupa intalnire.

Europarlamentarul PNTCD Cristian Terhes va incepe o serie de demersuri in vederea sustinerii realizarii prioritatilor identificate in aceasta intalnire bilaterala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *