Europarlamentarul Dacian Cioloș despre campania de vaccinare: „Nu mă înghesui, nu sparg ușa”

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, liderul Renew Europe și PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloș a vorbit despre situația din coaliție și Guvern, dar și despre campania de vaccinare.

Campania de vaccinare considerați că merge bine, mai ales că e gestionată de un ministru PLUS?

Nu fac diferență între miniștrii PLUS și USR. Suntem toți colegi.

E normal ca vineri să înceapă a doua etapă a campaniei și joi după-amiaza să nu existe OUG privind logistica centrelor de vaccinare și plata personalului?

Aceste detalii nu le știu. Pregătirea campaniei de vaccinare nu stă doar într-un act normativ. Pregătirea centrelor de vaccinare a început de câteva săptămâni, nu a așteptat OUG care a stat câteva zile în consultare.

Cine trebuie să acopere costurile: ministerul sau primăriile?

Dați-mi voie să nu stau pe margine și să comentez mâncând semințe! Am totală încredere în felul în care lucrează Guvernul. Eu știu că lucrurile sunt clare, premierul a spus că vor fi resurse.

V-ați vaccinat sau intenționați să vă vaccinați?

Când o să-mi vina rândul. Sunt alte persoane care au dreptul înaintea mea. Cred că e importantă vaccinarea ca să ne reluăm activitatea cât mai repede. (detalii la min 25.33)

Ca europarlamentar nu intrați în etapa a doua?

Probabil că da, dar nu mă înghesui, nu sparg ușa să intru înaintea altora. Îi încurajez pe oameni să se informeze, să asculte oamenii de specialitate, care vin cu explicații, argumentate și să ia decizia în cunoștință de cauză. E important să respectăm dreptul oamenilor de a decide pentru a construi încrederea.

Circulă de luni de zile teorii ale conspirației și știri false alimentate cu atât mai mult cu cât lipsește informația corectă și transparența.

Vi se par insuficiente informațiile?

Insuficienta transparență privind felul în care s-au negociat contractele, felul în care decurge procedura de evaluare a vaccinurilor la EMA. Aici Comisia Europeană poate juca un rol mai activ, dar și pe coordonarea campaniei de vaccinare în statele membre.

Aveți vreo suspiciune în privința vaccinurilor?

Eu nu. Dar e important să respectăm accesul la informație, dreptul de a înțelege și a lua decizia pentru a evita suspiciunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *