FOTO| ”Case Călătoare” – un proiect AFCN, derulat în Comuna Valcău de Jos

În multe comunități locale există în derulare proiecte ce au darul de a contribui la salvarea patrimoniului. Iar casele tradiționale, cunoscute și sub numele de ”casele albastre” datorită culorii în care erau zugrăvite, fac parte din acest patrimoniu. Sunt lăudabile acele proiecte ce-și propun să salveze astfel de case tradiționale. Un astfel de proiect este derulat în Valcău de Jos, acolo unde, duminică 16 octombrie 2022, au fost inaugurate două case tradiționale, relocate lângă Casa Rusoii.

Casa „Florii a Țuțulaghi” și casa „Vironi Burenoii” au fost mutate și reconstruite prin tehnici arhaice, folosind materiale tradiţionale, identice sau foarte asemănătoare cu cele originale.

Case Călătoare este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului și Asociația Sinaptica. Proiectul are ca scop salvarea și punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul județului Sălaj.

Primarul Comunei Valcău de Jos, ing. Roșan Ioan, ne-a declarat pentru Ziarul Monitorul de Sălaj că:„Astăzi am participat la un eveniment cultural de excepție în Valcău la familia Felicia și Florin Sabău, care din respect și dragoste pentru patrimoniul local și-a pus la dispoziție proprietatea pentru a reloca mai multe case și obiecte tradiționale vechi de pe Valea Barcăului. 
Prima casă a fost relocată în parteneriat cu Consiliul Local Valcău de Jos, iar astăzi 
 s-a finalizat relocarea altor două care printr-un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului și Asociația Sinaptica.
Pe această cale țin să mulțumesc instituțiilor implicate în acest proiect, tuturor voluntarilor și în mod special familiei Sabău, pentru dăruirea pe care o manifestă în păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural de pe Valea Barcăului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *