FOTO| Comuna Bănișor are asigurată dezvoltarea cu primarul Sorin Maxim la conducere

Comuna Bănișor este condusă de social-democratul Sorin Eugen Maxim, aflat la al doilea mandat în fruntea comunității. În toată această perioadă, comuna a beenficiat de multe investiții și proiecte de dezolvare pentru infrastructura rutieră, utilități, învățământ, dar și multe activități și proiecte culturale mai rar întâlnite în mediul rural. 

Primarul Sorin Maxim încearcă și face eforturi pentru a mulțumii întreaga comunitate și face investiții în fiecare localitate. 

Sediul Primăriei Bănișor va fi reabilitat prin PNRR

Miercuri după-amiază primarul Sorin Maxim a primit o veste bună. Ministrul Dezvoltării a aprobat cererea de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea sediului de Primărie pentru creșterea eficienței energetice. Proiectul are o valoare de 842.850 mii lei (8,4 miliarde lei vechi) prin care se vor realiza acoperiș nou, izolare termică exterioară, zugrăveli interioare, uși și geamuri noi, instalații noi, etc.


Fostul CAP unde funcționează farmacia și biblioteca intră în reabilitare

Primăria Bănișor a depus o cerere de finanțare vineri, 14 octombrie, la deschiderea sesiunii pentru Renovare energetică a clădirii sediului fostului CAP având destinație de Bibliotecă comunală”. Valoarea proiectului este de 142.120 euro.

În clădire funcționează biblioteca publică, o farmacie și un cabinet veterinar.


Utilaje noi pentru întreținerea drumurilor din comună

Primăria Bănișor pune accent de ordine și curățenie, sens în care a achiziționat un utilaj articulat cu braț pentru cosit vegetația de pe acostamentele drumurilor. Utilajul este de mare folos pentru că administrația locală poate interveni prompt pentru cosirea și întreținerea drumurilor, reușind să mențină comuna mai curată și aranjată.

Primăria Bănișor are în dotare un buldoexcavator, un tractor cu vidanjă de 6000 litri și participă la singerea incendiilor și incendii de vegetație, primind aprecieri din partea Serviciului Voluntar de Pompieri Crasna cu care are o bună colaborare. Ultima intervenție a fost chiar la incendiul produs la Biserica Ortodoxă din Crasna.


Primarul a emis ordinul de începere a lucrărilor la podul de pe str. Miștireanu

După luni de zile și lupte birocratice, primarul Sorin Maxim a emis la data de 13 octombrie ordinul de începere pentru construirea podului peste Valea Banului de pe strada Miștireanu. Proiectul este finanțat din bugetul local.


Spectacolele de cânte și joc popular continuă în comuna Bănișor

După doi ani de pauză a fost reluat Fastivalul Județean „Dor de Cântec și de Joc” ediția 20, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj împreună cu Consiliul Județean și Primăria Bănișor. Evenimentul a adunat sute de participanți care s-au bucurat și au trăit momente de bucurie.


Spectacole de teatru Cultură-n șură au revenit la Bănișor

Aflați într-un turneu național, organizatorii proiectului „Cultură-n șură” au debutat în județul Sălaj la Bănișor cu piesa de teatru „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, eveniment care a adunat peste 200 de persoane. Piesa de teatru s-a desfășurat pe o scenă improvizată în curtea familiei Pop din Bănișor.


Distracție și activități pentru copii pe perioada vacanței de vară

În fiecare joi, pe toată perioada verii, sub coordonarea d-nei Iepure Floare – bibliotecar, au fost organizate activități de tip afther-school – activități care au fost foarte apreciate de către copii, care au participat în număr foarte mare fiind astfel împărțiți în două grupe.

Au fost organizate activități de pictură, desen, experimente de știință, jocurile copilăriei, programe religioase, cântece, caravana serviciului rutier, etc.

Activitățile au fost sprijinite de Primăria Bănișor și primarul Sorin Maxim.


 Încă 7 kilometri de străzi și drumuri vor fi asfaltați prin Anghel Saligny

Primăria Comunei Bănișor a câștigat un proiect în valoare de 12 milioane lei prin Programul Național Anghel Saligny. Proiectul prevede modernizarea și asfaltarea străzilor și drumurilor comunale, dar și construirea a patru poduri.

Cele patru poduri vor fi construite la Pecei 1 pod, Bănișor 1 pod, Ban 2 poduri.

Drumurile comunale care vor fi asfaltate sunt legătura dintre Bănișor – Cizer și Bănișor – Marin (Comuna Crasna). Totodată prin acest proiect se vor asfalta mai multe străzi din toate satele.


Două stații de încărcare pentru mașini electrice

O altă finanțare câștigată de Primăria Bănișor este pentru achiziționarea a două stații de încărare pentru autoturisme electrice (patru posturi) în valoare de 380.000 lei prin Agenția Fondului de Mediu. Stațiile de încărcare vor fi amplasate în spatele primăriei, deoarece acolo există un tranformator de curent necesar pentru funcționarea stațiilor de încărcare.


Lucrări de amenajare a văilor printr-un parteneriat cu SGA Sălaj

Primarul Sorin Maxim pune accent de siguranța cetățenilor și a bunurilor acestora, astfel că printr-un parteneriat de lungă durată cu SGA Sălaj, au fost realizate lucrări de amenajare și reprofilare pe Valea Malului în comuna Bănișor. Astfel de lucrări au fost realizate și anul trecut pe Valea Banului.
Lucrările sunt foarte importante, deoarece în caz de precipitații abundente, văile fiind curate vor putea prelua în siguranță cantitățile mari de apă.

Școala din Peceiu va fi reabilitată cu finanțare de la CNI

Reabilitarea Școlii din Peceiu este un obictiv de  investiții aflat pe Lista sinteză a CNI – subprogramul Unități și instituții de stat, aprobat prin ordin MDLAP nr. 487/31.03.2022. Finanțarea este asigurată prin Compania Națională de Investiții. Proiectul cuprinde lucrări de reabilitare integrală interior-exterior.

Sprijin financiar pentru educație, sport și cultură

Primăria Bănișor acordă sprijin financiar cultelor religioase din fiecare localitate, echipelor de fotbal din Liga 4 și Liga 5, burse școlare, decontarea navetei pentru cadrele didactice, table școlare inteligente 20.000 lei.


Capelă nou la Peceiu și Ban

Fondurile alocate bisericilor sunt utilizate cu prioritate pentru finalizarea sau după caz, începerea lucrărilor la capele mortuare. Valoarea sprijinului financiar este 50.000 lei pentru fiecare localitate. Prin sprijinul financiar acordat primăria a încercat să vină în sprijinul comunităților locale în această perioadă afectată de prețuri explozive la materialele de construcții.

La Peceiu fondurile sunt folosite pentru continuarea lucrărilor la capelă. La Ban banii vof fi folosiți pentru începerea lucrărilor la noua capelă, după ce parohia obține toate avizele necesare eliberării autorizației de construire.


Lucrările la rețeaua de apă sunt aproape finalizate în Comuna Bănișor

Proiectul de alimentare cu apă a Comunei Bănișor face parte din megaproiectul de alimentare cu apă a județelor Cluj și Sălaj, finanțat prin POIM – fonduri europene.

Până în prezent la Bănișor au fost executate următoarele:

  1. două bazine de captare și tratarea apei la Ban și Bănișor
  2. în Peceiu va fi folosit bazinul existent
  3. rețea magistrala de apă care alimentează cele trei bazine
  4. rețele și branșamente în Bănișor și Ban

Pe parcurul derulării lucrărilor primarul Sorin Maxim a constatat faptul că aproximativ 50% din satul Ban nu era cuprins în proiectul de alimentare cu apă (ex. Cornet, str. Pipiș, etc.). Urmare a numeroaselor demersuri pe care primarul Sorin Maxim le-a făcut, a reușit remedierea omisiunilor și executarea lucrărilor în zonele respective.

„Aștept împreună cu toți locuitorii comunei finalizarea întregului proiect și darea în funcțiune”, spune primarul Maxim. 


Lucrări de asfaltare în localitatea Peceiu. Rețelele de apă și canalizare finalizate

Odată cu finalizarea lucrărilor de extindere rețele de apă și canalizare, realizarea racordurilo și branșamentelor la cele două rețele în localitatea Peceiu, primarul Sorin Maxim a insistat către constructor să continue lucrările de asfaltare finanțate prin PNDL 1 și PNDL 2.

„Constructorii se confruntă cu această creștere excesivă de prețuri la materialele de construcții. Primăria își dă tot interesul pentru a găsi soluții pentru finalizarea lucrărilor”, spune primarul Sorin Maxim.


Căminul Cultural din Peceiu va fi reabilitat cu finanțare de la CNI

Anul trecut au fost derualte procedurile de achiziție pentru servicii de proiectare, astfel că la licitație au participat 15 firme. În primăvara acestui an proiectul tehnic a fost finalizat și predat Primăriei Bănișor. În acest moment proiectul tehnic se află în etapa de „verificare și obținere aviz ISU”, după care Primăria Bănișor va trimite proiectul tehnic la Compania Națională de Investiții București pentru demararea licitației în vederea începerii lucrărilor de execuție.


Insulele ecologice au fost reabilitate și modernizate

Primăria Bănișor a început igienizarea și modernizarea insulelor ecologice din Ban și Bănișor, urmând să fie modernizată și insula ecologică din Peceiu. Este vorba de puncte de colectare a deșeurilor menajere selectiv – hârtie, plastic, metal/sticlă, amplasate pe o platformă de beton și împrejmuite cu gard.


Tribunele de la stadion au fost recondiționate. Urmează vestiare moderne

Zilele acestea Primăria a recondiționat tribunele de la terenul de fotbal din localitatea Ban, urmând ca în perioada următoare în zona respectivă să se amplaseze 3 construcții modulare echipate pentru vestiar (cu dușuri, grupuri sanitare, vestiar jucători, vestiar arbitri, mobilier specific, intalații, etc.).

„Am ales această soluție deoarece costurile sunt net inferioare unei construcții clasice din cărămidă și beton. Dacă condițiile vor permite avem promisiunea constructorului că noul vestiar va fi amplasat până la data de 1 Decembrie de Ziua Națională a României”, spune primarul Maxim.


Garaj nou și magazie la dispensarul uman din Bănișor

Primăria a finalizat lucrările de la dispensarul uman, unde a transformat o clădire deteriorată și a amenajat un garaj și o magazie pentru lemne. Tot recent s-au finalizat lucrările la o anexă situată în spatele Primăriei aflată într-un stadiu avansat de degradare. În perspectiva lucrărilor de reabilitare a sediului primrăriei, anexa reabilitată va găzdui arhiva instituției.

Angajații din primărie au participat la o acțiune de donare de sânge

Primăria Bănișor împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Zalău au derulat la începutul lunii septembrie o acțiune de donare de sânge la sediul primăriei, acțiune la care au participat primarul Sorin Maxim dar și mai mulți angajați și cetățeni din comună.


Suntem preocupați să atragem cât mai multe fonduri în comună pentru creșterea calității vieții cetățenilor. Avem în derulare multe investiții aflate în diferite stadii, dar creșterea prețurilor din ultimul timp a îngreunat derularea acestora. Am convingerea că împreună și cu susținerea dumneavoastră vom reuși să ducem la bun sfârșit toate investițiile propuse

  • – Cu stimă al dumneavoastră primar Sorin Eugen Maxim –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *