Guvernul a mărit bursele școlare, dar beneficiarii sunt jumătate din elevii din anul școlar 2020

Ministrul Educației a anunțat o majorare a burselor de studiu, de merite, pentru performanță și cele sociale. Creșterea se va realiza începând cu semestrul II al anului școlar 2021 – 2022. Hotărârea privind stabilirea cuantumului minim al burselor a fost adoptată de Guvern.

Bursele de performanță vor crește de cinci ori, practic de la 100 la 500 de lei, iar bursele de merit vor fi dublate la 200 de lei, scrie Agerpres.

Totodată, crește și plafonul de la care acestea vor fi acordate, de la media 8,50 la media de 9,50. Decizia vine după ce în timpul școlii online, rezultatele școlare ale elevilor au fost distorsionate, astfel că foarte mulți școlari s-ar fi încadrat la burse de merit, aproximativ 50% dintre ei.

„Urmare a predării on-line, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în aşa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”, a precizat Sorin Cîmpeanu, în timpul conferinței de presă.

Bursele de ajutor social, dublate

Bursele de ajutor social au fost dublate, urmând să ajungă la 200 de lei, iar bursele de studiu au înregistrat și ele o creștere de 50%.

„Această hotărâre de guvern este iniţiată în baza articolului 82 din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede obligativitatea inițierii acestei hotărâri de guvern. Este un act de administrare care pune în aplicare o normă deja existentă, cea prevăzută la art. 82, Legea Educaţiei Naţionale, deci nu este o politică nouă.

Aceste cuantumuri vor fi valabile începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, care va începe în data de 10 ianuarie. Deci, semestrul întâi are bursele prevăzute în legea bugetului pentru anul 2021.

Este vorba de o îmbinare a celor două reglementări, anul şcolar care se întinde pe doi ani calendaristici şi legea bugetului care se face în acelaşi an”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Palatul victoria, potrivit Digi 24.

În anul școlar 2020 – 2021, 553.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50 și 347.000 au avut medii peste 9.50.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *