În plină pandemie COVID, Primăria Zalău oferă consiliere socială, psihologică și juridică persoanelor vârstnice

Apariția epidemiei de coronavirus a dus la extinderea, dezvoltarea și extinderea serviciilor sociale. În Zalău, Organizația Județeană de Cruce Roșie Română Sălaj și Direcția Socială din cadrul Primăriei Zilău au oferit, începând cu luna noiembrie a anului trecut, ajutor la domiciliu pentru 96 de persoane vârstnice din Zilău, prin programul „O șansă pentru vârstnici”.

În cadrul centrului de zi „A doua familie”, 81 de persoane au solicitat consiliere socială, psihologică și juridică, precum și programe și activități de petrecere a timpului liber în cadrul centrului. Punctul Termic 9, care a fost transformat într-un centru de zi, are 63 de persoane care folosesc în mod regulat serviciile sociale gratuite pe care le oferă.

Viceprimarul Nicolae Fazakas coordonează activitatea Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară, cu tot ce implică furnizarea de servicii publice de interes social sau serivicii sociale pentru protecţia copilului, persoane cu handicap, vârstnice.

Vicele Fazakas a declarat că oamenii au solicitat în principal consiliere psihologică și consultații medicale, dar unele persoane în vârstă au avut nevoie de servicii de spălătorie, în timp ce îngrijitorii au ajutat la gătit, la curățenie, la plata facturilor de utilități și la procurarea medicamentelor.

„Scopul nostru este de a le face viața mai ușoară vârstnicilor aflați în această situație dificilă, astfel că în ultima perioadă am ajutat aproape 250 de persoane cu asistență administrativă, consiliere juridică, servicii psihologice, iar în lipsa unei vieți comunitare, am oferit și activități de agrement, culturale și sociale pentru vârstnicii din Zilău”, a adăugat viceprimarul.

Cei care doresc să beneficieze de serviciile oferite de Direcția Socială se pot înregistra la DASC Zalău, unde cererile sunt evaluate pe baza unor criterii predefinite și se încearcă să se ofere o formă de asistență tuturor, pe cât posibil. În primii doi ani, sprijinul va fi acoperit din fonduri europene, după care centrele de zi vor fi întreținute, iar costurile vor fi finanțate de municipalitatea locală, ni se spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.